Algemeen vandaag 11:44

Winnaars Joppenszprijzen 2022 voor Taptoe bekend

LEIDEN – Ieder jaar worden er na afloop van de Taptoe de Joppenszprijzen uitgereikt. Dit zijn geldprijzen voor verenigingen die zich tijdens de Taptoe het beste hebben gepresenteerd. De eerste prijs is voor Circus Miloco, de tweede prijs voor Die Leythe en de derde prijs voor LHC Roomburg.

Algemeen vandaag 11:22

Auto botst tegen boom op IJsselmeerlaan

LEIDEN – Op de IJsselmeerlaan in Leiden is zaterdag aan het begin van de avond een gewonde gevallen bij een eenzijdig ongeval. Door onbekende oorzaak raakte de automobilist van de weg en botste tegen een boom.

Algemeen gisteren 14:32

Nieuwe fase herinrichting Schuttersveld met nieuwe verkeerssituatie

LEIDEN – De werkzaamheden aan het Schuttersveld aan de kant van het station zijn afgerond. Vanaf woensdag 5 oktober verandert de verkeerssituatie rondom het Schuttersveld om de werkzaamheden aan de kant van het ING-kantoor en aan de kruising Schuttersveld-Dellaertweg uit te kunnen voeren. De kruising, het fietspad, de stoep, berm en de rijbaan aan de noordzijde van het Schuttersveld worden aangepakt.

Algemeen gisteren 09:41

Fietser licht gewond na aanrijding op Hooigracht Leiden

LEIDEN - Zaterdagochtend heeft een aanrijding plaatsgevonden op de Hooigracht in Leiden. Rond 8:00 uur werd de hulp in geroepen van de politie en ambulance. Bij de aanrijding raakte een fietser licht gewond. Het is niet duidelijk of de aanrijding met een andere fietser of een voetganger is gebeurd.

Algemeen 30 sep. 2022 10:01

Leidse cliënten Groenoord Zorgt vieren Leidens Ontzet

LEIDEN - Voor het eerst werd in samenwerking met de 3 October Vereeniging en thuiszorgorganisatie Groenoord Zorgt het Leidens Ontzet gevierd met thuiswonende cliënten. Elk jaar bezoekt de 3 October Vereeniging vele oudere Leidenaren die opgenomen zijn in een verpleeghuis of regelmatig gebruikmaken van een vorm van dagopvang. Zij hebben vaak jarenlang het Feest der Feesten gevierd en willen dat graag blijven doen. Daarom is een vast onderdeel van de viering het brengen van muziek, taart en een cadeautje aan de bewoners van verpleeghuizen en de bezoekers van dagbesteding van verschillende zorgorganisaties in Leiden. Maar steeds meer ouderen wonen tot hoge leeftijd zelfstandig thuis. Om ook deze groep Leidenaren te bereiken, heeft Groenoord Zorgt een pilot opgezet in samenwerking met de 3 October Vereeniging. Op woensdag 28 september waren de cliënten van Groenoord Zorgt te gast bij Galerie Café Leidse Lente, waar zij werden verrast met live muziek, gebak en cadeaus. Er werd enthousiast gereageerd op het idee, wat resulteerde in ruim 100 aanmeldingen.

Algemeen 30 sep. 2022 09:41

Leidse Sportprijzen 2022 met nieuwe categorie

LEIDEN - De Leidse Sportprijzen krijgen dit jaar een nieuwe categorie. Naast de verkiezing tot sportman, sportvrouw, sportploeg, coach en aangepaste sporter, is de jury dit jaar ook op zoek naar de beste ‘official’ van Leiden, dat laat de organisatie weten. De uitreiking van de Leidse Sportprijzen 2022 vindt plaats op 9 februari 2023 in Poppodium Gebr. de Nobel.

Algemeen 30 sep. 2022 07:03

Rebel Horeca Groep breidt uit

LEIDEN - De Rebel Horeca Groep krijgt er een extra horecazaak bij. Vanaf 1 oktober wordt Café De Kroeg aan het Kort Rapenburg aan de groep toegevoegd. In het weekend van Leidens Ontzet wordt er gevierd dat De Kroeg bij de groep is aangesloten. Binnenkort voegt de groep ook The Eat Pelican toe.

Algemeen 29 sep. 2022 15:07

Basisschool De Tweemaster winnaar Elektronisch afval race!

LEIDEN - De afgelopen vier weken hebben leerlingen van 7 basisscholen uit gemeente Leiden een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Leiden. De leerlingen van groep 7 van R.K. Basisschool De Tweemaster zamelden per kind meer dan 100 items in. Met een totaal van 3063 ingezamelde apparaten zijn zij de winnaar van de E-waste Race Leiden. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 8864 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar wordt hergebruikt en gerecycled.

Algemeen 29 sep. 2022 14:40

Buskruit en vuurwerk in de Leidse stadsgeschiedenis

LEIDEN - Op zaterdag 8 oktober van 11.00 tot 12.15 uur duiken BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken in de explosieve geschiedenis van Leiden. De buskruitramp van 12 januari 1807 klinkt iedere Leidenaar bekend in de oren. Het was de eerste nationale ramp. Er vielen doden en gewonden en het land was in rep en roer. Maar dit is niet het enige verhaal dat Leiden kent als het aankomt op buskruit. Leiden was jarenlang het centrum van vuurwerkproductie in Nederland door vuurwerkbedrijf Kat. Na de vreselijke vuurwerkramp in Enschede in 2000 sloot Kat zijn deuren.Diverse sprekers op het programma Historica Arti Ponsen vertelt over de Leidse buskruitramp en de herinneringen die van generatie op generatie zijn doorgegeven in Leidse families. Lieselotte van de Ven van Erfgoed Leiden en Omstreken groeide op in Enschede en maakte op jonge leeftijd de vuurwerkramp op 13 mei 2000 mee en deelt haar ervaringen. Archeoloog en journalist Ruurd Kok vertelt over zijn onderzoek naar het voormalige terrein van vuurwerkbedrijf Kat. Gespreksleider is historicus en journalist Anika van de Wijngaard. Wicher Nijhof, leerling slagwerk bij BplusC, verzorgt de muzikale omlijsting.

Algemeen 29 sep. 2022 10:16

Nieuwe leden van de Leiden University Teachers’ Academy toegetreden

LEIDEN - Max van Lent, Aris Politopoulos, Emily Strange, Claire Vergerio en Astrid Weyenberg zijn toegetreden tot de Leiden University Teachers’ Academy, dat laat Universiteit Leiden weten. Docenten van deze Academy wisselen ervaringen uit, kunnen zich verder ontwikkelen en delen hun kennis en kunde met de rest van de universiteit, bijvoorbeeld via het Leiden Teachersblog.

Algemeen 28 sep. 2022 19:19

Fietser raakt gewond na botsing op rotonde Kooilaan in Leiden

LEIDEN - Een man op een fiets is woensdagmiddag rond 16:15 uur aangereden door een personenauto op het Kooiplein in Leiden. De fietser raakte hierbij gewond. Het ongeval vond plaats op de rotonde. De fietser is behandeld door het ambulancepersoneel en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis.

Algemeen 28 sep. 2022 19:11

Ongeval tussen scooter en bakfiets op de Willem de Zwijgerbrug

LEIDEN - Bij een ongeval op de Willem de Zwijgerbrug in Leiden is een scooter ernstig beschadigd geraakt. De scooterrijdster kwam in botsing met een bakfiets. In de bakfiets zaten kinderen. Zowel de dame op de scooter als de bestuurster van de bakfiets konden ter plaatse worden behandeld door het ambulancepersoneel.

Algemeen 28 sep. 2022 10:55

Spijker je kennis bij tijdens 3 October University

Er komen vragen voorbij als: Kan een computer liegen? Hoe maak je mensen beter met nepmedicijnen? En wat ís waarheid eigenlijk? De Leidse wetenschappers Kaya Peerdeman (universitair docent bij de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie), Gerard van Westen (hoogleraar Artifical Intelligence & Medicinal Chemistry) en Wouter Kalf (onderzoeker en docent bij het Instituut Filosofie) nemen jou mee in hun onderzoek. Samen met hen ga je op zoek naar wat Echt Waar is!

Algemeen 28 sep. 2022 10:43

Gemeente pakt jongerenoverlast aan bij Winkelhof

LEIDERDORP - De toenemende overlast door jeugd in en rondom winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp is een groeiend probleem. Sinds januari 2020 heeft de politie van omwonenden meer dan 130 meldingen en klachten ontvangen. Daarom heeft de gemeente samen met betrokkenen een aanpak ontwikkeld. Deze aanpak richt zich onder andere op het in gesprek gaan met jongeren zelf en gerichtere handhaving.

Algemeen 27 sep. 2022 21:07

Mart Hoogkamer maakt kans op vier Buma NL awards

LEIDEN – De Leidse volkszanger Mart Hoogkamer is genomineerd voor vier Buma NL Awards. Mart is genomineerd in de categorieën ‘Meest succesvolle singel’ (Ik ga zwemmen en Bieber Van De Kroeg), ‘Grootste Feesthit’ (Ik ga Zwemmen) en ‘Grootste Kroeghit’ (Bierber Van De Kroeg). De Leidse zanger Robert van Hemert is genomineerd in de categorie ‘Grootste Talent’.

Algemeen 27 sep. 2022 06:18

Taptoe dit jaar extra feestelijk

LEIDEN -  Zo’n 3.000 kinderen doen zaterdagavond mee tijdens de Taptoe. In een kleurrijk lint van licht paraderen de Leidse verenigingen en muziekkorpsen door de Leidse binnenstad. Dit jaar wordt de taptoe nog mooier en grootser door een spectaculaire start op een verlichte Kaasmarkt.

Algemeen 26 sep. 2022 14:20

KenG en FBL verzorgen muziekworkshops op scholen in Leiden

LEIDEN  -  Om diverse redenen schiet muziekonderwijs er bij veel basisscholen nog wel eens bij in. K&G en FBL brengen daar verandering in. Christelijke Muziekvereniging Kunst & Genoegen (K&G) en Drumfanfare Franciscus band (FBL) uit Leiden hebben daarin hun krachten gebundeld. Afgelopen periode hebben beide verenigingen op diverse Leidse basisscholen muziekworkshops verzorgd voor kinderen tussen 6 en 9 jaar. Doel hiervan was om hen enthousiast te maken voor muziek en hen kennis te laten maken met diverse blaas- en slagwerkinstrumenten. Na een korte introductie en een toelichting over verschillende instrumenten, konden leerlingen vol enthousiasme zelf aan de slag op trommels, trompetten, trombones en fluiten. Gezien de vele positieve reacties verzorgen K&G en FBL van 13 tot en met 31 maart 2023 een nieuwe serie muziekworkshops in de Leidse regio.