Aannemer die verantwoordelijk is voor dodelijk ongeval Rijnlandroute krijgt flinke boete
LEIDEN – Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag 5 juni 2019 overleed een bouwvakker bij de aanleg van de RijnlandRoute. Hij raakte gewond tijdens het omhoog tillen van een onderdeel van een tunnelboormachine in de startschacht van de tunnel. Bij het tillen schoot een ankerplaat los uit het beton en die is op de medewerker terecht gekomen. Later is de man aan zijn verwondingen overleden.
De RijnlandRoute is gericht op een nieuwe wegverbinding tussen Leiden en Wassenaar. Het realiseren van de tunnel waar het dodelijke ongeval plaatsvond vormt een onderdeel van dit project en wordt uitgevoerd door aannemer COMOL5 vof.
Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, SZW, heeft naar aanleiding van het dodelijke ongeval een strafrechtelijk onderzoek verricht. Aannemersbedrijf COMOL5 vof heeft bovendien direct na het ongeval een intern onderzoek gestart om de toedracht van het ongeval te achterhalen en om te onderzoeken hoe een dergelijk ongeluk in de toekomst kan worden voorkomen.
Het Openbaar Ministerie heeft aan de hand van de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek geoordeeld dat COMOL5 vof zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van artikel 32 van de Arbeidsomstandighedenwet, dat werkgevers verbiedt om handelingen te verrichten of na te laten die naar hij weet of redelijkerwijs had moeten weten levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van een of meer werknemers ontstaat of kan ontstaan. Als gevolg van deze overtreden is een van de door COMOL5 vof ingeleende werknemers om het leven is gekomen.
Daarom is het aannemersbedrijf een OM-strafbeschikking opgelegd van 50.000 euro. Bij de bepaling van de hoogte van de boete speelde volgens het OM onder andere mee dat het bedrijf een constructieve houding had tegenover het strafrechtelijk onderzoek en verantwoordelijkheid heeft genomen voor het ongeval. Ook heeft COMOL5 vof contact onderhouden met de nabestaanden van het slachtoffer en hebben zij de overlijdensschade van de nabestaanden vergoed. Het slachtoffer had minderjarige kinderen, die in de toekomst worden ondersteund door het aannemersbedrijf door middel van een studiefonds dat voor hen is opgericht.
Het bedrijf heeft de OM-afdoening van 50.000 euro geaccepteerd en betaald. Ook zijn passende maatregelen getroffen om herhaling van dergelijke vreselijke ongelukken te voorkomen, wat betreft de RijnlandRoute, maar ook daarbuiten.