Aannemer die verantwoordelijk is voor dodelijk ongeval Rijnlandroute krijgt flinke boete

LEIDEN – Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag 5 juni 2019 overleed een bouwvakker bij de aanleg van de RijnlandRoute. Hij raakte gewond tijdens het omhoog tillen van een onderdeel van een tunnelboormachine in de startschacht van de tunnel. Bij het tillen schoot een ankerplaat los uit het beton en die is op de medewerker terecht gekomen. Later is de man aan zijn verwondingen overleden.

De RijnlandRoute is gericht op een nieuwe wegverbinding tussen Leiden en Wassenaar. Het realiseren van de tunnel waar het dodelijke ongeval plaatsvond vormt een onderdeel van dit project en wordt uitgevoerd door aannemer COMOL5 vof.

Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, SZW, heeft naar aanleiding van het dodelijke ongeval een strafrechtelijk onderzoek verricht. Aannemersbedrijf COMOL5 vof heeft bovendien direct na het ongeval een intern onderzoek gestart om de toedracht van het ongeval te achterhalen en om te onderzoeken hoe een dergelijk ongeluk in de toekomst kan worden voorkomen.

Het Openbaar Ministerie heeft aan de hand van de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek geoordeeld dat COMOL5 vof zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van artikel 32 van de Arbeidsomstandighedenwet, dat werkgevers verbiedt om handelingen te verrichten of na te laten die naar hij weet of redelijkerwijs had moeten weten levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van een of meer werknemers ontstaat of kan ontstaan. Als gevolg van deze overtreden is een van de door COMOL5 vof ingeleende werknemers om het leven is gekomen.

Daarom is het aannemersbedrijf een OM-strafbeschikking opgelegd van 50.000 euro. Bij de bepaling van de hoogte van de boete speelde volgens het OM onder andere mee dat het bedrijf een constructieve houding had tegenover het strafrechtelijk onderzoek en verantwoordelijkheid heeft genomen voor het ongeval. Ook heeft COMOL5 vof contact onderhouden met de nabestaanden van het slachtoffer en hebben zij de overlijdensschade van de nabestaanden vergoed. Het slachtoffer had minderjarige kinderen, die in de toekomst worden ondersteund door het aannemersbedrijf door middel van een studiefonds dat voor hen is opgericht.

Het bedrijf heeft de OM-afdoening van 50.000 euro geaccepteerd en betaald. Ook zijn passende maatregelen getroffen om herhaling van dergelijke vreselijke ongelukken te voorkomen, wat betreft de RijnlandRoute, maar ook daarbuiten.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:24

Stadsgehoorzaal zet in op duurzaamheid met zonnepanelen

LEIDEN - De directeur van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal Irene Pronk en wethouder Fleur Spijker gaven 27 januari het startsein voor de montage van zonnepanelen op het dak van de Stadsgehoorzaal. De zonnepanelen zijn eerder al op het dak gehesen en worden deze week gelegd. Naar verwachting zijn de werkzaamheden 1 februari klaar.

Algemeen vandaag 10:00

Burgemeester Lenferink leest voor aan kinderen KDC De Walnoot

LEIDEN - De kinderen van kinderdagcentrum (KDC) De Walnoot kregen donderdag een speciale gast. Burgemeester Henri Lenferink las de kinderen voor uit het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Dit was echter wel digitaal en op afstand vanwege de coronamaatregelen. ‘Het zou het leukste zijn als ik nu bij jullie op de bank zat’, aldus Lenferink.

Algemeen gisteren 15:33

HogeNood app helpt bezoekers binnenstad naar openbare toiletten

LEIDEN - De gemeente Leiden en het Centrummanagement Leiden hebben samen de beschikbaarheid, toegankelijkheid en vindbaarheid van de toiletvoorzieningen in de binnenstad onderzocht. ‘In de rapportage wordt een aantal quick wins benoemd die hebben geleid tot een verbetering, en vervolgstappen die het college voornemens is te zetten om blijvend te werken aan het verbeteren van de toiletvoorzieningen’, schrijft de gemeente.

Algemeen gisteren 15:24

Stichting Leidse Singelloop zoekt goede doelen

LEIDEN - Stichting Singelloop Leiden is op zoek naar goede doelen. Afgelopen twee jaar heeft het hardloopevenement niet kunnen plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar staat de 45e editie gepland op 22 april en het ziet er naar uit dat deze door kan gaan. Daarom zoekt de organisatie bij voorkeur goede doelen uit Leiden en omstreken. Een van de voorwaarden die de stichting stelt, is het kunnen aantonen van een concrete bestemming voor het geld. Daarnaast vinden zij affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud ook een belangrijk selectiecriterium.

Algemeen gisteren 11:30

VR rondleiding tijdens Online Open Dag mboRijnland

LEIDEN - Het mboRijnland organiseert op 5 februari een Online Open Dag voor toekomstige leerlingen. Op deze manier wil de school hen laten beleven hoe het is om bij het mboRijnland een opleiding te volgen. De docenten en studenten zitten vanaf 10.00 uur klaar om geïnteresseerden voor te lichten over verschillende opleidingen en vragen te beantwoorden.