Aannemer die verantwoordelijk is voor dodelijk ongeval Rijnlandroute krijgt flinke boete

LEIDEN – Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag 5 juni 2019 overleed een bouwvakker bij de aanleg van de RijnlandRoute. Hij raakte gewond tijdens het omhoog tillen van een onderdeel van een tunnelboormachine in de startschacht van de tunnel. Bij het tillen schoot een ankerplaat los uit het beton en die is op de medewerker terecht gekomen. Later is de man aan zijn verwondingen overleden.

De RijnlandRoute is gericht op een nieuwe wegverbinding tussen Leiden en Wassenaar. Het realiseren van de tunnel waar het dodelijke ongeval plaatsvond vormt een onderdeel van dit project en wordt uitgevoerd door aannemer COMOL5 vof.

Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, SZW, heeft naar aanleiding van het dodelijke ongeval een strafrechtelijk onderzoek verricht. Aannemersbedrijf COMOL5 vof heeft bovendien direct na het ongeval een intern onderzoek gestart om de toedracht van het ongeval te achterhalen en om te onderzoeken hoe een dergelijk ongeluk in de toekomst kan worden voorkomen.

Het Openbaar Ministerie heeft aan de hand van de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek geoordeeld dat COMOL5 vof zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van artikel 32 van de Arbeidsomstandighedenwet, dat werkgevers verbiedt om handelingen te verrichten of na te laten die naar hij weet of redelijkerwijs had moeten weten levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van een of meer werknemers ontstaat of kan ontstaan. Als gevolg van deze overtreden is een van de door COMOL5 vof ingeleende werknemers om het leven is gekomen.

Daarom is het aannemersbedrijf een OM-strafbeschikking opgelegd van 50.000 euro. Bij de bepaling van de hoogte van de boete speelde volgens het OM onder andere mee dat het bedrijf een constructieve houding had tegenover het strafrechtelijk onderzoek en verantwoordelijkheid heeft genomen voor het ongeval. Ook heeft COMOL5 vof contact onderhouden met de nabestaanden van het slachtoffer en hebben zij de overlijdensschade van de nabestaanden vergoed. Het slachtoffer had minderjarige kinderen, die in de toekomst worden ondersteund door het aannemersbedrijf door middel van een studiefonds dat voor hen is opgericht.

Het bedrijf heeft de OM-afdoening van 50.000 euro geaccepteerd en betaald. Ook zijn passende maatregelen getroffen om herhaling van dergelijke vreselijke ongelukken te voorkomen, wat betreft de RijnlandRoute, maar ook daarbuiten.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:47

Fototentoonstelling War Silence geopend

LEIDEN - Locoburgemeester Abdelhaq Jermoumi heeft zaterdag de fototentoonstelling War Silence geopend. De tentoonstelling legt een link tussen de oorlogshandelingen in Georgië begin jaren ’90 en nu in Oekraïne.

Algemeen 6 aug. 2022 09:26

Luciano treedt in voetsporen van broer Mart Hoogkamer

LEIDEN – De Leidse volkszanger Luciano Vermeer (19) heeft zijn nieuwe single ‘De Zon Schijnt’ uitgebracht. De single is geschreven tijdens een schrijverskamp in Landgraaf. Dit is het eerste nummer dat uitkomt en er liggen er nog een aantal klaar. Het schrijversteam schreef eerder al voor onder andere Miss Montreal, Flemming, Mart Hoogkamer en Gers Pardoel.

Studentenvereniging 6 aug. 2022 00:00

Juni concerten

Collegium Musicum vierde haar lustrum in de Stadsgehoorzaal!

Algemeen 5 aug. 2022 19:22

Ernstige aanrijding scooter op Marnixstraat in Leiden

LEIDEN - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag rond 18:00 uur gealarmeerd voor een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder aan de Marnixstraat in Leiden. De automobilist raakte de scooterrijder tijdens het uitparkeren. Wegens de ernst van de situatie werden een twee ambulance's en een traumahelikopter ter plaatse gevraagd.

Algemeen 5 aug. 2022 15:37

Tweede Amorphophallus titanum in bloei

LEIDEN - Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzepenisplant, in bloei te zien.Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.Wie de vorige gemist heeft, krijgt vandaag dus een herkansing. De bloei van Amorphophallus titanum is kort maar krachtig: na zo'n 48 uur stort de bloeiwijze weer in. Wanneer je interesse hebt ga dan zo snel mogelijk langs om de bloeiwijze te bewonderen, die uniek is vanwege zijn grote formaat en intense geur. Als de plant bloeit, verspreidt hij honderden meters in de omtrek een stank die aan rottend vlees doet denken. 

Algemeen 5 aug. 2022 14:05

Wibar organiseert Bierfestival op 13 augustus

LEIDEN – Op 13 augustus organiseert Wibar een bierfestival met 8 verschillende lokale brouwers, een Belgisch zuurbierspecialist en als vreemde eend in de bijt een natuurwijn en cider sommelier. Zowel het pand als de tuin worden ingericht als biergarten, iets wat Wibar al 3 maanden was in Coronatijd. Er is een muzikaal programma met zowel livebands als DJ’s.  Er is een aanbod van verschillende gerechten. Dit weekend is ook de afsluiting van de eerste periode dat Wibar open was na Corona. Daarna gaat het dicht om in september weer open te gaan met het clubseizoen.