'Adopteer een Leids boompje' blijkt geslaagde actie

LEIDEN – Afgelopen weekend kregen 200 zaailingen, jonge boompjes, kregen een nieuwe bestemming. Zaterdagochtend werden in drie Leidse parken zaailingen geoogst door verschillende vrijwilligers. In de middag kwamen veel inwoners van Leiden langs om een boompje op te halen, die zij zelf een mooie nieuwe plek konden geven.

De stad werkt al langer aan het vergoenen. Zo worden verschillende straten een Leiden ook in een nieuw, groener jasje gestoken, zoals het Noordeinde. Bij de vergroening van de stad zijn bomen belangrijk stelt gemeente Leiden, omdat ze voor dieren beschutting en voedsel kunnen bieden, maar ook verkoeling in de vorm van schaduw.

Door het gratis aanbieden van de jonge boompjes wil de gemeente inwoners stimuleren om ook in hun eigen tuin méér groen te plaatsen. Vaak krijgen zaailingen niet de kans om uit te groeien tot een volwassen boom, omdat ze bijvoorbeeld weggehaald worden door groenbeheerders die niet willen dat de parken te vol komen te staan. Of de boompjes worden al opgegeten door dieren of ze volgroeien niet doordat ze in de schaduw staan.

Die mini-boompjes gaan dan normaal gesproken door de versnipperaar en dat vond de gemeente zonde, want er zitten vaak nog hele leuke boompjes tussen. Vandaar dat de gemeente in samenwerking met Meer Bomen Nu de actie organiseerde. Omdat er veel vrijwilligers én inwoners op de actie af kwamen, was het een groot succes. En de adopteeractie, die is voor herhaling vatbaar.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:47

Fototentoonstelling War Silence geopend

LEIDEN - Locoburgemeester Abdelhaq Jermoumi heeft zaterdag de fototentoonstelling War Silence geopend. De tentoonstelling legt een link tussen de oorlogshandelingen in Georgië begin jaren ’90 en nu in Oekraïne.

Algemeen 6 aug. 2022 09:26

Luciano treedt in voetsporen van broer Mart Hoogkamer

LEIDEN – De Leidse volkszanger Luciano Vermeer (19) heeft zijn nieuwe single ‘De Zon Schijnt’ uitgebracht. De single is geschreven tijdens een schrijverskamp in Landgraaf. Dit is het eerste nummer dat uitkomt en er liggen er nog een aantal klaar. Het schrijversteam schreef eerder al voor onder andere Miss Montreal, Flemming, Mart Hoogkamer en Gers Pardoel.

Studentenvereniging 6 aug. 2022 00:00

Juni concerten

Collegium Musicum vierde haar lustrum in de Stadsgehoorzaal!

Algemeen 5 aug. 2022 19:22

Ernstige aanrijding scooter op Marnixstraat in Leiden

LEIDEN - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag rond 18:00 uur gealarmeerd voor een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder aan de Marnixstraat in Leiden. De automobilist raakte de scooterrijder tijdens het uitparkeren. Wegens de ernst van de situatie werden een twee ambulance's en een traumahelikopter ter plaatse gevraagd.

Algemeen 5 aug. 2022 15:37

Tweede Amorphophallus titanum in bloei

LEIDEN - Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzepenisplant, in bloei te zien.Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.Wie de vorige gemist heeft, krijgt vandaag dus een herkansing. De bloei van Amorphophallus titanum is kort maar krachtig: na zo'n 48 uur stort de bloeiwijze weer in. Wanneer je interesse hebt ga dan zo snel mogelijk langs om de bloeiwijze te bewonderen, die uniek is vanwege zijn grote formaat en intense geur. Als de plant bloeit, verspreidt hij honderden meters in de omtrek een stank die aan rottend vlees doet denken. 

Algemeen 5 aug. 2022 14:05

Wibar organiseert Bierfestival op 13 augustus

LEIDEN – Op 13 augustus organiseert Wibar een bierfestival met 8 verschillende lokale brouwers, een Belgisch zuurbierspecialist en als vreemde eend in de bijt een natuurwijn en cider sommelier. Zowel het pand als de tuin worden ingericht als biergarten, iets wat Wibar al 3 maanden was in Coronatijd. Er is een muzikaal programma met zowel livebands als DJ’s.  Er is een aanbod van verschillende gerechten. Dit weekend is ook de afsluiting van de eerste periode dat Wibar open was na Corona. Daarna gaat het dicht om in september weer open te gaan met het clubseizoen.