'Adopteer een Leids boompje' blijkt geslaagde actie

LEIDEN – Afgelopen weekend kregen 200 zaailingen, jonge boompjes, kregen een nieuwe bestemming. Zaterdagochtend werden in drie Leidse parken zaailingen geoogst door verschillende vrijwilligers. In de middag kwamen veel inwoners van Leiden langs om een boompje op te halen, die zij zelf een mooie nieuwe plek konden geven.

De stad werkt al langer aan het vergoenen. Zo worden verschillende straten een Leiden ook in een nieuw, groener jasje gestoken, zoals het Noordeinde. Bij de vergroening van de stad zijn bomen belangrijk stelt gemeente Leiden, omdat ze voor dieren beschutting en voedsel kunnen bieden, maar ook verkoeling in de vorm van schaduw.

Door het gratis aanbieden van de jonge boompjes wil de gemeente inwoners stimuleren om ook in hun eigen tuin méér groen te plaatsen. Vaak krijgen zaailingen niet de kans om uit te groeien tot een volwassen boom, omdat ze bijvoorbeeld weggehaald worden door groenbeheerders die niet willen dat de parken te vol komen te staan. Of de boompjes worden al opgegeten door dieren of ze volgroeien niet doordat ze in de schaduw staan.

Die mini-boompjes gaan dan normaal gesproken door de versnipperaar en dat vond de gemeente zonde, want er zitten vaak nog hele leuke boompjes tussen. Vandaar dat de gemeente in samenwerking met Meer Bomen Nu de actie organiseerde. Omdat er veel vrijwilligers én inwoners op de actie af kwamen, was het een groot succes. En de adopteeractie, die is voor herhaling vatbaar.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Burgemeester Lenferink leest voor aan kinderen KDC De Walnoot

LEIDEN - De kinderen van kinderdagcentrum (KDC) De Walnoot kregen donderdag een speciale gast. Burgemeester Henri Lenferink las de kinderen voor uit het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Dit was echter wel digitaal en op afstand vanwege de coronamaatregelen. ‘Het zou het leukste zijn als ik nu bij jullie op de bank zat’, aldus Lenferink.

Algemeen gisteren 15:33

HogeNood app helpt bezoekers binnenstad naar openbare toiletten

LEIDEN - De gemeente Leiden en het Centrummanagement Leiden hebben samen de beschikbaarheid, toegankelijkheid en vindbaarheid van de toiletvoorzieningen in de binnenstad onderzocht. ‘In de rapportage wordt een aantal quick wins benoemd die hebben geleid tot een verbetering, en vervolgstappen die het college voornemens is te zetten om blijvend te werken aan het verbeteren van de toiletvoorzieningen’, schrijft de gemeente.

Algemeen gisteren 15:24

Stichting Leidse Singelloop zoekt goede doelen

LEIDEN - Stichting Singelloop Leiden is op zoek naar goede doelen. Afgelopen twee jaar heeft het hardloopevenement niet kunnen plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar staat de 45e editie gepland op 22 april en het ziet er naar uit dat deze door kan gaan. Daarom zoekt de organisatie bij voorkeur goede doelen uit Leiden en omstreken. Een van de voorwaarden die de stichting stelt, is het kunnen aantonen van een concrete bestemming voor het geld. Daarnaast vinden zij affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud ook een belangrijk selectiecriterium.

Algemeen gisteren 11:30

VR rondleiding tijdens Online Open Dag mboRijnland

LEIDEN - Het mboRijnland organiseert op 5 februari een Online Open Dag voor toekomstige leerlingen. Op deze manier wil de school hen laten beleven hoe het is om bij het mboRijnland een opleiding te volgen. De docenten en studenten zitten vanaf 10.00 uur klaar om geïnteresseerden voor te lichten over verschillende opleidingen en vragen te beantwoorden.

Algemeen 26 jan. 2022 15:36

Leiden bouwt door: plannen Omega locatie Lammenschansweg liggen klaar

LEIDEN - Amper twee weken na de bekendmaking van het bouwproject 'De Premier' komt het Leidse college met een volgend bouwplan. Ontwikkelaar GREEN Real Estate heeft het plan om op de locatie van de AKB Longs fabriek een appartementencomplex met maximaal 114 woningen en 635 m2 bedrijfsruimte te realiseren. Een andere ontwikkelaar heeft op de naastgelegen locatie van Leen Bakker ook plannen voor herontwikkeling. Deze plannen zijn nog in een minder vergevorderd stadium.