Bouw alternatieve Humanities Campus is haalbaar

LEIDEN – De Universiteit Leiden kan een alternatieve Humanities Campus bouwen op de huidige locatie in de stad, binnen haar eigen beschikbare grond. Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden heeft dat aan de gemeenteraad bekend gemaakt. Naar verwachting kan de nieuwe Humanities Campus in 2029 in gebruik genomen worden.

In die haalbaarheidsstudie werd onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor het bouwen van een campus voor de Faculteit Geesteswetenschappen, waarbij de woningen aan de Doelengracht behouden kunnen blijven. En de conclusie van die studie is dus goed: het huidige Reuvensgebouw wordt groter en kan straks dienen als onderwijsgebouw voor de studenten. De huidige campus, het Lipsisugebouw wordt gesloopt. In de plaats daar van komt op die plek een kleiner gebouw, dat Lipsius Zuid zal heten. Het Lipsius-Zuidgebouw wordt een centraal studentenvoorzieningengebouw aan het plein met onder meer informatiefuncties en balies voor studenten.

Ten opzichte van eerdere plannen krijgt de Humanities Campus zo’n 5500 vierkante meter minder vloeroppervlak en er komt dan ook géén studentenhuisvesting meer op het terrein. Ook komt er minder kantoorruimte beschikbaar. Wél komt een centraal groen stadplein, grenzend aan het Reuvens en aan het toekomstige Lipsius-Zuid gebouw. Dit groene plein zal onderdeel worden van de Singelparkroute en is bedoeld om bezoekers, medewerkers en studenten van de universiteit samen met inwoners van Leiden elkaar in een groene omgeving te laten ontmoeten.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:36

Tijdens publiekssymposium staan Brein en Recht centraal

LEIDEN - Het Leiden Instituut voor Brein en Cognitie (LIBC) & de Gemeente Leiden organiseren op 16 september het jaarlijkse publiekssymposium. Centraal staat de relatie tussen brein en recht tijdens dit evenement. Sprekers uit zowel Leiden als verschillende andere universiteiten en instellingen, nemen de aanwezigen mee in de mogelijkheden en grenzen van het gebruik van informatie over het brein op te nemen beslissingen in de strafrechtspleging. Er wordt vanwege het maatschappelijk belang veel onderzoek gedaan naar deze onderwerpen. Dit onderzoek is onmiskenbaar van invloed op wetgeving en de praktijk van het strafproces.

Algemeen gisteren 06:16

DIOK Dames terug in de Ereklasse

LEIDEN - De dames van DIOK hebben zondag met 51-40 gewonnen van Lady Wasps uit Nijmegen. Met de winst zijn de dames kampioen geworden en promoveren ze volgend seizoen naar de Ereklasse van de Nederlandse rugby. In augustus start de pre-season. Het is voor de dames 8 jaar geleden dat ze in de Ereklasse speelden.

Algemeen gisteren 06:02

Nieuwe vouchers voor digitalisering

REGIO - Economie071 stelt opnieuw 50 vouchers beschikbaar voor digitalisering binnen het mkb. Met een voucher kunnen ondernemers uit de Leidse regio tot 1000,00 euro terugkrijgen van hun investering. De tweede ronde is iets naar voren gehaald, na het succes van de eerste ronde. De aanvragen uit de eerste ronde varieerden qua thema van digital marketing tot cyber security. Binnenkort worden de ervaringen van bedrijven uit de eerste ronde gedeeld. Als belangrijkste redenen voor deelname wordt genoemd: het besparen van tijd, het verlagen van kosten en omzetvergroting.

Algemeen 23 mei 2022 17:00

8e Ronde Subsidieregeling Sportstimulering afgerond

LEIDEN - De Stichting Sport in Beeld heeft gehoor gegeven aan de oproep van de subsidieregeling Sportstimulering. Zij bedachten een Urban Sports week en dienden een plan in en met succes. Stichting Sport in Beeld krijgt een bijdrage vanuit de subsidieregeling Sportstimulering om in 2023 een Urban Sports Week te organiseren.

Algemeen 23 mei 2022 16:10

Workshop: solliciteren op de overspannen arbeidsmarkt?

LEIDEN – Speciaal voor iedereen die werk zoekt of twijfelt over de stappen in zijn of haar loopbaan, organiseert Petra van der Vlugt (JobOn), samen met carrièrecoach -en trainer Alex Berendsen, het drieluik ‘Vind werk dat bij je past, zonder te solliciteren’ in Leiden. Tijdens deze serie ontdekken deelnemers wat voor baan zij willen, wat hen uniek maakt en hoe zij hun ideale baan bemachtigen. Deze training, bestaande uit 3 workshops, vindt plaats in het pand van Achmea te Leiden en start op woensdag 8 juni.

Algemeen 23 mei 2022 15:50

Leiden roept op: maak melding bij zien van eikenprocessierups

LEIDEN - De eikenprocessierupsen komen er weer aan. Daarom roept de gemeente Leiden haar inwoners op om meldingen te maken wanneer zij eikenprocessierupsen zien op plekken waar veel voorbijgangers zijn. ‘Gelukkig valt het in onze stad nog enigszins mee, omdat we niet veel eiken hebben’, schrijft de gemeente.