Bouwproject ‘De Premier’ moet groen en natuur ademen

LEIDEN - De Leidse gemeenteraad heeft dinsdag toestemming gegeven voor de start van twee bouwprojecten. Er komt een appartementencomplex op de Turkooislaan en op de hoek Vijf Meilaan en Churchillaan zullen maar liefst 350 groene appartementen komen.

Beide complexen bevatten veel sociale woningen, respectievelijk 114 en ruim 100. Het gebouw op de hoek Vijf Meiplein/ Churchillaan is een prestigeproject, van projectontwikkelaar Copijn, waar wethouder Fleur Spijker heel trots op is. “Het is echt een onwijs gaaf gebouw”, licht ze de plannen toe “misschien wel het groenste gebouw van Nederland. Het gebouw zal zowel op het dak als aan de zijkanten worden voorzien van planten en struiken. “Het pand heeft hoogwaardig groen, een waterberging en het pand wordt koel gehouden”, aldus Spijker. Het gebouw past in bredere plannen om voor de wijk Zuid-West op het gebied van klimaat adaptatie en energietransitie.

Het gebouw wordt ongeveer 70 meter hoog met maximaal 350 woningen. Het gebouw, dat de naam ‘De Premier’ krijgt, komt op de locatie van het voormalige mboRijnland gebouw. Het appartementencomplex krijgt een inpandige parkeergarage, deels ondergronds, zodat de parkeerdruk niet toeneemt. Daarnaast komen groene gevels op de daken. Van Rhijn Projectontwikkeling hoopt in het tweede kwartaal van 2023 te kunnen beginnen met de bouw van De Premier.  ‘Heel mooi om samen met de gemeente Leiden te werken aan de totstandkoming van één van de groenste woongebouwen van Nederland,’ licht Jan van Duijn (directeur Van Rhijn Projectontwikkeling) toe.  Het nieuwe gebouw wordt een ‘Leidsch Verticaal Bos’ en ‘ademt’ groen en natuur!”.

Turkooislaan
Op de locatie van Turkooislaan 131 komen 114 sociale huurwoningen en 20 woningen. Tot recentelijk was dit gebouw in gebruik als kerkgebouw en kinderdagverblijf. Het project had enige vertraging opgelopen, maar sinds woningcorporatie Portaal het in januari 2021 heeft overgenomen van de oorspronkelijke ontwikkelaar, loopt het weer volgens de planning.

Ook in deze plannen wordt aandacht besteed aan vergroening en biodiversiteit. Bij de inrichting  proberen de ontwikkelaar en gemeente maatregelen te treffen tegen hittestress en wateroverlast.  Volgens de gemeente zorgt dit project niet voor een grote verkeerstoename of verkeershinder. De gemeente bekijkt welke oplossingen en mogelijkheden er zijn voor de bestaande verkeerssituatie. Naar verwachting vindt hier in 2023 hierover besluitvorming plaats.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:47

Fototentoonstelling War Silence geopend

LEIDEN - Locoburgemeester Abdelhaq Jermoumi heeft zaterdag de fototentoonstelling War Silence geopend. De tentoonstelling legt een link tussen de oorlogshandelingen in Georgië begin jaren ’90 en nu in Oekraïne.

Algemeen 6 aug. 2022 09:26

Luciano treedt in voetsporen van broer Mart Hoogkamer

LEIDEN – De Leidse volkszanger Luciano Vermeer (19) heeft zijn nieuwe single ‘De Zon Schijnt’ uitgebracht. De single is geschreven tijdens een schrijverskamp in Landgraaf. Dit is het eerste nummer dat uitkomt en er liggen er nog een aantal klaar. Het schrijversteam schreef eerder al voor onder andere Miss Montreal, Flemming, Mart Hoogkamer en Gers Pardoel.

Studentenvereniging 6 aug. 2022 00:00

Juni concerten

Collegium Musicum vierde haar lustrum in de Stadsgehoorzaal!

Algemeen 5 aug. 2022 19:22

Ernstige aanrijding scooter op Marnixstraat in Leiden

LEIDEN - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag rond 18:00 uur gealarmeerd voor een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder aan de Marnixstraat in Leiden. De automobilist raakte de scooterrijder tijdens het uitparkeren. Wegens de ernst van de situatie werden een twee ambulance's en een traumahelikopter ter plaatse gevraagd.

Algemeen 5 aug. 2022 15:37

Tweede Amorphophallus titanum in bloei

LEIDEN - Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzepenisplant, in bloei te zien.Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.Wie de vorige gemist heeft, krijgt vandaag dus een herkansing. De bloei van Amorphophallus titanum is kort maar krachtig: na zo'n 48 uur stort de bloeiwijze weer in. Wanneer je interesse hebt ga dan zo snel mogelijk langs om de bloeiwijze te bewonderen, die uniek is vanwege zijn grote formaat en intense geur. Als de plant bloeit, verspreidt hij honderden meters in de omtrek een stank die aan rottend vlees doet denken. 

Algemeen 5 aug. 2022 14:05

Wibar organiseert Bierfestival op 13 augustus

LEIDEN – Op 13 augustus organiseert Wibar een bierfestival met 8 verschillende lokale brouwers, een Belgisch zuurbierspecialist en als vreemde eend in de bijt een natuurwijn en cider sommelier. Zowel het pand als de tuin worden ingericht als biergarten, iets wat Wibar al 3 maanden was in Coronatijd. Er is een muzikaal programma met zowel livebands als DJ’s.  Er is een aanbod van verschillende gerechten. Dit weekend is ook de afsluiting van de eerste periode dat Wibar open was na Corona. Daarna gaat het dicht om in september weer open te gaan met het clubseizoen.