Hartpatiënten en ouders sturen brief naar minister voor behoud kinderhartchirurgie LUMC

LEIDEN – Een groep patiënten met een aangeboren hartafwijking (AHA) en hun ouders hebben een brief opgesteld. Hierin uiten zij hun zorgen over de plannen van de minister om de nu vier centra voor kinderhartchirurgie binnen twee jaar terug te brengen naar twee centra. Het centrum in het LUMC moet hierdoor nu sluiten. ‘Wij willen éérst een goede impactanalyse en dan pas de keuze voor een hartcentrum,’ aldus Marjolein Vellekoop, moeder van een kind met AHA.

Voormalige minister van volksgezondheid Hugo de Jonge maakte deze beslissing in december bekend. De Jonge wil de zorg meer concentreren om de kwaliteit van deze specialistische zorg optimaal te houden. Ook de afdeling in Groningen moet daarom sluiten, onbegrijpelijk vinden de UMC’s. Het LUMC is ook een petitie gestart voor het behoudt van de afdeling kinderhartchirurgie, inmiddels al 56.000 keer ondertekent. Nu hebben ook de patiënten en hun ouders een brief op de post gedaan, deze is onderweg naar de nieuwe minister van volksgezondheid Ernst Kuipers.

Het plan was eigenlijk om deze brief aanstaande vrijdag te versturen. Uiteindelijk is besloten om de brief nu al op de post te doen omdat de Tweede Kamer Commissie aanstaande woensdag dit onderwerp al behandeld. In de brief schrijven de patiënten en ouders het volgende: ‘Er zijn in Nederland ± 75.000 mensen met een AHA. De mening van ouders van kinderen en volwassen patiënten in Nederland is volgens ons niet voldoende gevraagd. Zo zijn bijvoorbeeld door de patiëntenverenigingen slechts krap 600 reacties verwerkt in hun adviesrapport. De overige patiënten en ook degenen die niet bij een vereniging aangesloten zijn, waren veelal niet op de hoogte van deze centralisatie.’

Patiënten en ouders kunnen nog steeds onze brief medeondertekenen tot vrijdag 14 januari, door te mailen naar ahalaatjehoren@gmail.com. Hierin moet de voor- en achternaam en de relatie tot de patiënt vermeldt staan. De zenders van de brief sturen dan in een nazending hun namen naar de minister en laten hem weten dat deze brief ook hen vertegenwoordigt. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:47

Fototentoonstelling War Silence geopend

LEIDEN - Locoburgemeester Abdelhaq Jermoumi heeft zaterdag de fototentoonstelling War Silence geopend. De tentoonstelling legt een link tussen de oorlogshandelingen in Georgië begin jaren ’90 en nu in Oekraïne.

Algemeen 6 aug. 2022 09:26

Luciano treedt in voetsporen van broer Mart Hoogkamer

LEIDEN – De Leidse volkszanger Luciano Vermeer (19) heeft zijn nieuwe single ‘De Zon Schijnt’ uitgebracht. De single is geschreven tijdens een schrijverskamp in Landgraaf. Dit is het eerste nummer dat uitkomt en er liggen er nog een aantal klaar. Het schrijversteam schreef eerder al voor onder andere Miss Montreal, Flemming, Mart Hoogkamer en Gers Pardoel.

Studentenvereniging 6 aug. 2022 00:00

Juni concerten

Collegium Musicum vierde haar lustrum in de Stadsgehoorzaal!

Algemeen 5 aug. 2022 19:22

Ernstige aanrijding scooter op Marnixstraat in Leiden

LEIDEN - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag rond 18:00 uur gealarmeerd voor een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder aan de Marnixstraat in Leiden. De automobilist raakte de scooterrijder tijdens het uitparkeren. Wegens de ernst van de situatie werden een twee ambulance's en een traumahelikopter ter plaatse gevraagd.

Algemeen 5 aug. 2022 15:37

Tweede Amorphophallus titanum in bloei

LEIDEN - Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzepenisplant, in bloei te zien.Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.Wie de vorige gemist heeft, krijgt vandaag dus een herkansing. De bloei van Amorphophallus titanum is kort maar krachtig: na zo'n 48 uur stort de bloeiwijze weer in. Wanneer je interesse hebt ga dan zo snel mogelijk langs om de bloeiwijze te bewonderen, die uniek is vanwege zijn grote formaat en intense geur. Als de plant bloeit, verspreidt hij honderden meters in de omtrek een stank die aan rottend vlees doet denken. 

Algemeen 5 aug. 2022 14:05

Wibar organiseert Bierfestival op 13 augustus

LEIDEN – Op 13 augustus organiseert Wibar een bierfestival met 8 verschillende lokale brouwers, een Belgisch zuurbierspecialist en als vreemde eend in de bijt een natuurwijn en cider sommelier. Zowel het pand als de tuin worden ingericht als biergarten, iets wat Wibar al 3 maanden was in Coronatijd. Er is een muzikaal programma met zowel livebands als DJ’s.  Er is een aanbod van verschillende gerechten. Dit weekend is ook de afsluiting van de eerste periode dat Wibar open was na Corona. Daarna gaat het dicht om in september weer open te gaan met het clubseizoen.