Leidse masterstudent ontcijfert DNA klok die leeftijd achterhaalt

LEIDEN - De Leidse Thomas Jonkman, masterstudent Biomedische Wetenschappen, heeft negen jaar nadat de zogeheten epigenetische klok is ontdekt, ontrafeld hoe deze precies werkt. Onderzoekers kunnen met zo'n epigenetische klok aan de hand van het DNA van een persoon, erg nauwkeurig vaststellen hoe oud iemand is. ‘Het systeem blijkt de veroudering van ons immuunsysteem bij te houden. Met deze nieuwe kennis door de ontdekking van Thomas Jonkman kan de klok veel zinvoller toegepast worden, bijvoorbeeld om mensen met een kwetsbaar immuunsysteem op te sporen’, schrijft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

De epigenetische afstelling van het DNA, de hoeveelheid genen van een persoon die ‘aan’ of ‘uit’ staan, verandert gedurende het leven. Door middel van machine learning hebben onderzoekers op basis van veranderingen in deze DNA-afstelling van mensen een epigenetische klok ontwikkeld. Op basis van een DNA-monster kan daarmee zeer precies de leeftijd van de desbetreffende persoon worden bepaald. Dit is bruikbaar voor forensisch onderzoek, maar de biomedische toepassingen van deze epigenetische klok bleven nog achter, omdat de werking van de klok nog niet ontcijferd was.

Jonkman heeft nu dus wél ontdekt hoe de klok werkt: ‘Met bloedmonsters van ruim 3000 mensen hebben we uitgezocht welke biologische processen er precies veranderen bij het tikken van deze klok. Dat bleken processen specifiek voor jonge, frisse immuuncellen óf juist voor oude, uitgeputte immuuncellen’, vertelt hij. Daaruit kon hij opmaken dat de klok dus op basis van de verhouding tussen oude en jonge immuuncellen in het bloed de leeftijd van een persoon vaststelt.

Volgens Bas Heijmans, hoogleraar Populatie Epigenetica, is dit onderzoek een belangrijke stap in de toekomstige toepassing van de klok. ‘We weten dat bij sommige mensen hun leeftijd door de klok ouder wordt geschat dan de daadwerkelijke leeftijd die ze hebben, en andersom. Zijn deze mensen dan ook biologisch gezien jonger of ouder?’. Om uit te zoeken of dit verschil een maat kan zijn wat betreft iemands gezondheid, willen de onderzoekers zich vanaf nu richten op de vraag of de epigenetische klok mensen met een kwetsbaar immuunsysteem kan opsporen. Jonkman zal het onderzoek als PhD-student voortzetten in de groep van Heijmans. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:47

Fototentoonstelling War Silence geopend

LEIDEN - Locoburgemeester Abdelhaq Jermoumi heeft zaterdag de fototentoonstelling War Silence geopend. De tentoonstelling legt een link tussen de oorlogshandelingen in Georgië begin jaren ’90 en nu in Oekraïne.

Algemeen 6 aug. 2022 09:26

Luciano treedt in voetsporen van broer Mart Hoogkamer

LEIDEN – De Leidse volkszanger Luciano Vermeer (19) heeft zijn nieuwe single ‘De Zon Schijnt’ uitgebracht. De single is geschreven tijdens een schrijverskamp in Landgraaf. Dit is het eerste nummer dat uitkomt en er liggen er nog een aantal klaar. Het schrijversteam schreef eerder al voor onder andere Miss Montreal, Flemming, Mart Hoogkamer en Gers Pardoel.

Studentenvereniging 6 aug. 2022 00:00

Juni concerten

Collegium Musicum vierde haar lustrum in de Stadsgehoorzaal!

Algemeen 5 aug. 2022 19:22

Ernstige aanrijding scooter op Marnixstraat in Leiden

LEIDEN - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag rond 18:00 uur gealarmeerd voor een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder aan de Marnixstraat in Leiden. De automobilist raakte de scooterrijder tijdens het uitparkeren. Wegens de ernst van de situatie werden een twee ambulance's en een traumahelikopter ter plaatse gevraagd.

Algemeen 5 aug. 2022 15:37

Tweede Amorphophallus titanum in bloei

LEIDEN - Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzepenisplant, in bloei te zien.Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.Wie de vorige gemist heeft, krijgt vandaag dus een herkansing. De bloei van Amorphophallus titanum is kort maar krachtig: na zo'n 48 uur stort de bloeiwijze weer in. Wanneer je interesse hebt ga dan zo snel mogelijk langs om de bloeiwijze te bewonderen, die uniek is vanwege zijn grote formaat en intense geur. Als de plant bloeit, verspreidt hij honderden meters in de omtrek een stank die aan rottend vlees doet denken. 

Algemeen 5 aug. 2022 14:05

Wibar organiseert Bierfestival op 13 augustus

LEIDEN – Op 13 augustus organiseert Wibar een bierfestival met 8 verschillende lokale brouwers, een Belgisch zuurbierspecialist en als vreemde eend in de bijt een natuurwijn en cider sommelier. Zowel het pand als de tuin worden ingericht als biergarten, iets wat Wibar al 3 maanden was in Coronatijd. Er is een muzikaal programma met zowel livebands als DJ’s.  Er is een aanbod van verschillende gerechten. Dit weekend is ook de afsluiting van de eerste periode dat Wibar open was na Corona. Daarna gaat het dicht om in september weer open te gaan met het clubseizoen.