Motie tegen geluidsoverlast motorrijders afgewezen

LEIDEN - De teleurstelling over het wegstemmen van de motie van Partij Sleutelstad, D66 en de Partij voor de Dieren om overlastgevend motor(voertuig)lawaai aan te pakken, is groot bij burgerinitiatief STOP motorlawaai Leiden (SML). De motie is met 20 stemmen tegen en 18 stemmen voor afgewezen.

De raad boog zich donderdag over de kwaliteit van de woonomgeving langs de Voorschoterweg, de Churchilllaan, de Dr. Lelylaan, de Singels, de Schipholweg, de Langegracht, de Haagweg en de Stevenshofdreef. In de motie waarin de burgemeester wordt gevraagd om de pretherrie een halt toe te roepen, reageerde niet de burgemeester op de motie maar GroenLinks wethouder Ashley North. Hij ontraadde de motie, een vreemde gang van zaken volgens Ap Zwinkels van Stop Motorlawaai Leiden: 'Dit terwijl toch de burgemeester via de zogenoemde driehoek de politie aanstuurt.'

In de motie pleit het burgerinitiatief niet voor grootschalige acties met zwaailichten en wegafzettingen, maar voor kleinschalige prikacties met kleine flexteams op steeds andere momenten en plekken in de stad. 'Dat zal snel gaan rondzingen onder motorrijders en direct een afname van het lawaai opleveren', stelt  Zwinkels. 'Deze manier van handhaven is door de hoogste rechter gelegaliseerd, daar is geen meetapparaat voor nodig. De vaststelling door de agent met eigen oren is wettelijk voldoende. Zelfs als de motor in orde is, kan een boete voor onnodig te veel geluid worden opgelegd. Gerichte inzet van artikel 57 RVV op de foute rijders heeft het voordeel, dat de belangenorganisaties van motorrijders daar geen bezwaar tegen kunnen maken, want zij vertellen steeds dat het gaat om een paar rotte appelen gaat, die het voor de keurige rijders verpesten, vervolgt hij. 

In dezelfde motie werd de burgemeester ook gevraagd om zich aan te sluiten bij een lobby van de inmiddels bijna zeventig burgemeesters, die in Den Haag pleiten voor nieuwe landelijke regels waarmee de geluidsoverlast in hun gemeenten inde toekomst moet afnemen. 'Hiermee had onze burgemeester de bewoners tenminste nog wat perspectief kunnen bieden', zegt een teleurgestelde Zwinkels.

 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:43

Repair Café Leiden houdt deuren nog even gesloten

LEIDEN - Het Repair Café in Leiden blijft voorlopig gesloten. Het organiseerde afgelopen maanden verschillende reparatiedagen waarop mensen met defecte huishoudelijke apparatuur langs kon komen voor reparatie. De komende reparatiedag, die op 11 december zou plaatsvinden, gaat echter niet door vanwege de huidige maatregelen. In november was het café ook gesloten, toen stonden 30 mensen met kapotte spullen voor een dichte deur. 

Algemeen vandaag 09:08

Stadhuis Leiden krijgt nieuw Binnenhof

LEIDEN - Dinsdag hijst een kraanmachine de beplanting voor de aanleg van de publiekstoegankelijke binnentuin 'Hof van Leiden' het stadhuis in. Dit doen zij om een duurzame en toekomstbestendige binnentuin in het stadhuis te creëren De werkzaamheden van aannemer Du Prie zijn naar verwachting vanaf 1 april 2022 klaar. 

Algemeen gisteren 09:07

Eerste thuisnederlaag ZZ Leiden

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden is zaterdag tegen de eerste thuisnederlaag in de BNXT League opgelopen. De Leidse ploegwas niet in staat om de agressie van Landstede Hammers uit Zwolle te matchen. Zorg en Zekerheid Leiden startte nog wel goed (14-5), maar keek bij rust al tegen een ruime achterstand aan: 37-47. Na de pauze had de Leidse ploeg wel een paar runnetjes, maar de zege van Landstede Hammers kwam niet meer in gevaar.

Algemeen 4 dec. 2021 10:05

Verkeersinfarct bij GGD door belangstelling voor boosterprik

LEIDEN - Dat de boosterprik gewild is bleek zaterdagochtend bij de vaccinatielocatie van de GGD aan de Haagse Schouwweg in Leiden. Daar ontstond al snel een verkeersinfarct tot aan het transferium. Getuigen meldden aan Unity.NU dat ze ruim een uur vast stonden. Stoplichten bleven op rood staan en er kwam geen beweging meer in het verkeer.