Motie tegen geluidsoverlast motorrijders afgewezen

LEIDEN - De teleurstelling over het wegstemmen van de motie van Partij Sleutelstad, D66 en de Partij voor de Dieren om overlastgevend motor(voertuig)lawaai aan te pakken, is groot bij burgerinitiatief STOP motorlawaai Leiden (SML). De motie is met 20 stemmen tegen en 18 stemmen voor afgewezen.

De raad boog zich donderdag over de kwaliteit van de woonomgeving langs de Voorschoterweg, de Churchilllaan, de Dr. Lelylaan, de Singels, de Schipholweg, de Langegracht, de Haagweg en de Stevenshofdreef. In de motie waarin de burgemeester wordt gevraagd om de pretherrie een halt toe te roepen, reageerde niet de burgemeester op de motie maar GroenLinks wethouder Ashley North. Hij ontraadde de motie, een vreemde gang van zaken volgens Ap Zwinkels van Stop Motorlawaai Leiden: 'Dit terwijl toch de burgemeester via de zogenoemde driehoek de politie aanstuurt.'

In de motie pleit het burgerinitiatief niet voor grootschalige acties met zwaailichten en wegafzettingen, maar voor kleinschalige prikacties met kleine flexteams op steeds andere momenten en plekken in de stad. 'Dat zal snel gaan rondzingen onder motorrijders en direct een afname van het lawaai opleveren', stelt  Zwinkels. 'Deze manier van handhaven is door de hoogste rechter gelegaliseerd, daar is geen meetapparaat voor nodig. De vaststelling door de agent met eigen oren is wettelijk voldoende. Zelfs als de motor in orde is, kan een boete voor onnodig te veel geluid worden opgelegd. Gerichte inzet van artikel 57 RVV op de foute rijders heeft het voordeel, dat de belangenorganisaties van motorrijders daar geen bezwaar tegen kunnen maken, want zij vertellen steeds dat het gaat om een paar rotte appelen gaat, die het voor de keurige rijders verpesten, vervolgt hij. 

In dezelfde motie werd de burgemeester ook gevraagd om zich aan te sluiten bij een lobby van de inmiddels bijna zeventig burgemeesters, die in Den Haag pleiten voor nieuwe landelijke regels waarmee de geluidsoverlast in hun gemeenten inde toekomst moet afnemen. 'Hiermee had onze burgemeester de bewoners tenminste nog wat perspectief kunnen bieden', zegt een teleurgestelde Zwinkels.

 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:12

Tentoonstelling over huiselijk geweld geopend op Garenmarkt

LEIDEN – Wethouder Ashley North heeft dinsdag op de Garenmarkt in Leiden de tentoonstelling ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ geopend. In deze tentoonstelling zijn dertig fotografieportretten te zien met daarachter hun verhaal over huiselijk geweld en kindermishandeling.

Algemeen vandaag 09:28

Leidse Canal Parade gaat toch niet door

LEIDEN - De officieuze Leidse Canal Parade gaat niet door. De gemeente laat weten dat het evenement door de grote belangstelling te druk wordt. Daarmee kan de veiligheid niet gewaarborgd worden.

Algemeen gisteren 15:51

Stichting Leiden Helpt weer actief

LEIDEN - Stichting Leiden Helpt is na twee jaar weer actief in de regio. De stichting zet zich in voor mensen die een inkomen hebben rond het sociaal minimum. Twee jaar geleden moest Leiden Helpt het pand 't Leids Trefpunt' opgeven. Vanuit dat pand werkte de gehele organisatie.

Algemeen gisteren 15:27

Geen Rrrollend foodtruckfestivals in 2021

LEIDEN - De organisatie van het foodtruckfestival Rrrollend heeft vandaag bekend gemaakt dat er dit jaar geen editie van het festival komt. De Leidse organisator Trudy Kwik laat weten dat het voelt alsof er iets geamputeerd is, maar dat het is zoals het is. Het festival is vanwege de coronamaatregelen geannuleerd.

Algemeen 3 aug. 2021 13:36

Leidse versie Canal Parade op zaterdag 7 augustus

LEIDEN - De Amsterdamse versie van de Canal Parade mag dan niet doorgaan; Leiden maakt zich op voor de eerste editie van een Leidse versie. Zaterdag 7 augustus wordt de botenparade gehouden op de Leidse Grachten.