Nog meer zorgen over sluiting kinderhartchirurgie LUMC

LEIDEN -  Meerdere ouders van kinderen met een aangeboren hartafwijking (AHA) en volwassenen die zelf aan een hartziekte lijden hebben een brief geschreven aan minister Kuipers. ‘Met zorg hebben wij het besluit van uw ministerie gelezen.’ schrijven zij. ‘U heeft besloten meteen twee centra aan te wijzen, te weten het Erasmus MC Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De keuze voor twee centra, en specifiek déze twee centra, is gemaakt zonder tevoren een zogenaamde impactanalyse uit te laten voeren’. Zij vinden dat er onvoldoende zicht is op de gevolgen voor de patiënten.

‘Wij vragen u en uw ministerie dringend om onze zorgen serieus te nemen. U doet dat door de keuze voor de twee centra in Rotterdam en Utrecht on hold te zetten totdat er een gedegen impactanalyse is gemaakt. Ook vragen wij u om in gesprek te gaan met patiënten en hun ouders, als onderdeel van deze impactanalyse. Zij zullen immers de gevolgen van uw beleid gaan ondervinden’. De brief wordt op 14 januari verstuurd aan de minister. Mensen die de brief willen medeondertekenen kunnen een mail sturen naar ahalaatjehoren@gmail.com.

Het besluit van demissionair minister Hugo de Jonge om de kinderhartchirurgie te 'concentreren' stuit op veel verzet. Niet alleen van het LUMC, maar ook van hartpatiënten en hun familie.  De demissionair minister wil dat die specialistische zorg naar ziekenhuizen in Utrecht en Rotterdam gaat om de kwaliteit van de zorg optimaal te houden.

Het LUMC heeft een petitie opgezet, deze is per 6 januari 53.242 keer ondertekend. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:47

Fototentoonstelling War Silence geopend

LEIDEN - Locoburgemeester Abdelhaq Jermoumi heeft zaterdag de fototentoonstelling War Silence geopend. De tentoonstelling legt een link tussen de oorlogshandelingen in Georgië begin jaren ’90 en nu in Oekraïne.

Algemeen 6 aug. 2022 09:26

Luciano treedt in voetsporen van broer Mart Hoogkamer

LEIDEN – De Leidse volkszanger Luciano Vermeer (19) heeft zijn nieuwe single ‘De Zon Schijnt’ uitgebracht. De single is geschreven tijdens een schrijverskamp in Landgraaf. Dit is het eerste nummer dat uitkomt en er liggen er nog een aantal klaar. Het schrijversteam schreef eerder al voor onder andere Miss Montreal, Flemming, Mart Hoogkamer en Gers Pardoel.

Studentenvereniging 6 aug. 2022 00:00

Juni concerten

Collegium Musicum vierde haar lustrum in de Stadsgehoorzaal!

Algemeen 5 aug. 2022 19:22

Ernstige aanrijding scooter op Marnixstraat in Leiden

LEIDEN - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag rond 18:00 uur gealarmeerd voor een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder aan de Marnixstraat in Leiden. De automobilist raakte de scooterrijder tijdens het uitparkeren. Wegens de ernst van de situatie werden een twee ambulance's en een traumahelikopter ter plaatse gevraagd.

Algemeen 5 aug. 2022 15:37

Tweede Amorphophallus titanum in bloei

LEIDEN - Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzepenisplant, in bloei te zien.Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.Wie de vorige gemist heeft, krijgt vandaag dus een herkansing. De bloei van Amorphophallus titanum is kort maar krachtig: na zo'n 48 uur stort de bloeiwijze weer in. Wanneer je interesse hebt ga dan zo snel mogelijk langs om de bloeiwijze te bewonderen, die uniek is vanwege zijn grote formaat en intense geur. Als de plant bloeit, verspreidt hij honderden meters in de omtrek een stank die aan rottend vlees doet denken. 

Algemeen 5 aug. 2022 14:05

Wibar organiseert Bierfestival op 13 augustus

LEIDEN – Op 13 augustus organiseert Wibar een bierfestival met 8 verschillende lokale brouwers, een Belgisch zuurbierspecialist en als vreemde eend in de bijt een natuurwijn en cider sommelier. Zowel het pand als de tuin worden ingericht als biergarten, iets wat Wibar al 3 maanden was in Coronatijd. Er is een muzikaal programma met zowel livebands als DJ’s.  Er is een aanbod van verschillende gerechten. Dit weekend is ook de afsluiting van de eerste periode dat Wibar open was na Corona. Daarna gaat het dicht om in september weer open te gaan met het clubseizoen.