Pop-up studieruimte in Stadsgehoorzaal

Studenten van de Universiteit Leiden kunnen van zaterdag 5 tot en met dinsdag 15 december studeren in de Stadsgehoorzaal aan de Breestraat in Leiden. In de grote zaal van dit concertgebouw in het stadshart is een bijzondere pop-up-studielocatie ingericht die tijdelijk studieruimte biedt aan ruim 200 studenten.

Studenten van de Universiteit Leiden kunnen van zaterdag 5 tot en met dinsdag 15 december studeren in de Stadsgehoorzaal aan de Breestraat in Leiden. In de grote zaal van dit concertgebouw in het stadshart is een bijzondere pop-up-studielocatie ingericht die tijdelijk studieruimte biedt aan ruim 200 studenten.

 

Een bijzondere samenwerking tussen cultuur en onderwijs. Nanette Ris (directeur Stadsgehoorzaal), en Ay-Min Ma (quaestor van de PkvV) hebben de sleutel in handen.

Het project is een samenwerking van de universiteit met de Stadsgehoorzaal, de gemeente Leiden en de studenten van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV). De extra studieruimte is ingericht om tegemoet te komen aan de behoefte van studenten die vanaf 14 december hun tentamenperiode ingaan. Juist in deze periode hebben studenten behoefte aan goede studieplekken. Uiteraard moeten studenten zich ook in deze tijdelijke studieruimte houden aan alle veiligheidsmaatregelen, zie kader onderaan.

Ook extra studieplekken in Gorlaeus

De universiteit heeft normaal gesproken voldoende studieplekken beschikbaar, maar vanwege de coronamaatregelen en de afstandsregels zijn dat er nu minder dan gebruikelijk. In de bibliotheken van de universiteit zijn momenteel ruim 1860 studieplekken te reserveren. Om studenten extra ruimte te kunnen bieden vlak voor de tentamenperiode heeft de universiteit ook tijdelijk 125 extra studieplekken gecreëerd in het restaurant van het Gorlaeusgebouw aan de Einsteinweg. Hier kunnen studenten sinds maandag 30 november terecht.

De gevel van de Stadsgehoorzaal.

Samenwerking kennis en cultuur

Martijn Ridderbos, vicevoorzitter van de universiteit, licht toe: ‘Veel studenten hebben het moeilijk in deze coronaperiode. Een fijne studieplek waar je rustig en veilig toch ‘samen’ kunt studeren, is daarom heel belangrijk. Ik vind de pop-up-locatie in de Stadsgehoorzaal een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is als we de handen ineenslaan en samenwerken met stadsgehoorzaal, gemeente en studenten.’

Wethouder Paul Dirkse (Kennis en Onderwijs): ‘In deze tijden van coronabeperkingen blijven we als stadsbestuur op zoek naar perspectief voor onze inwoners, naar wat er wél kan. De Stadsgehoorzaal kan nu weliswaar geen volle zalen trekken, het kan gelukkig op een andere manier van grote waarde zijn voor de stad. Een treffend voorbeeld van samenwerking in onze stad van kennis en cultuur.’

Reactie studentenverenigingen

Voorzitter Sammy Steenvoorden van de PKvV: ‘We zijn we ontzettend blij met deze extra studiefaciliteit op juist zo'n mooie, centrale plek in de stad. De timing vlak voor de tentamenperiode is precies goed en we hopen dat veel studenten hier dankbaar gebruik van maken. Ook de studentenverenigingen zijn daarnaast bezig om extra studieruimte te bieden binnen de verenigingen.’

 

Reserveren en voorzorgsmaatregelen
Reserveren voor een studieplek is mogelijk via SharedDesk, voor de Stadsgehoorzaal kan dat vanaf 4 december. Studenten loggen in met hun ULCN-account, selecteren de locatie en reserveren een plek. De voorzorgsmaatregelen van universiteitsgebouwen gelden ook in de Stadsgehoorzaal. De universiteit heeft voorzorgsmaatregelen genomen om de veiligheid en gezondheid van studenten en medewerkers te waarborgen en het risico op verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Meer hierover is te lezen in het campusprotocol.

 


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 29 apr. 2021 18:31

Leidsch Reanimatie Weekend

*LEER GRATIS EN CORONAPROOF REANIMEREN* Per dag krijgen ongeveer 35 mensen in Nederland een circulatiestilstand buiten het ziekenhuis. Om hun overlevingskans te vergroten, is het van levensbelang dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren. De ambulance doet er immers gemiddeld vijftien minuten over om bij een slachtoffer te komen, maar na zes minuten kan er al onherstelbare hersenschade optreden. Burgers met reanimatievaardigheden zijn daarom hard nodig om die periode tot de ambulance arriveert te overbruggen. Taskforce QRS Leiden wil hieraan bijdragen door in samenwerking met de PKvV Leiden en de grote vijf studentenverenigingen van Leiden het Leidsche Reanimatieweekend te organiseren! Wanneer? 15 en 16 mei worden er cursussen gegeven op beide dagen van 9:30-13:30 uur en van 14:15-18:15 uur. Waar?Breestraat 50 (in het gebouw van Minerva) Zie voor meer informatie of het aanmeldformulier https://pkvv.nl/hartvoordestad/  

Evenementen 22 feb. 2021 12:08

VVO WEEK

Van 8 t/m 11 maart zal de VVO week 2021 plaatsvinden! Het thema houden we nog even geheim. De komende weken zullen de activiteiten een voor een onthuld worden en zullen de verenigingen van de VVO zich voorstellen! Houd de sociale media van de VVO week in de gaten voor updates.De VVO is het Veelzijdige Verenigingen Overleg en bestaat uit 10 verenigingen: AEGEE, Collegium Musicum, Duivelsei, Gomarus, Ichthus, NSL, Panoplia, Prometheus, DAC en SIB. Save the date and stay tuned!

Sport 4 feb. 2021 18:09

Trippen in Cold Hawaii

Ondanks onze gecancelde zomertrips naar Marokko en Leucate, hebben een kleine groep gasten en één chick toch heerlijk radicaal gesurfd in Klitmøller aan de Deense kust, beter bekend als 'Cold Hawaii'! Hieronder lees je hun tripverhaal!