UBL gastschrijver doet onderzoek naar de historie van grenzen

LEIDEN - Natuurschrijver Kester Freriks is aangesteld als gastschrijver bij de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Samen met Martijn Storms, conservator Kaarten en Atlassen bij de UBL, gaat hij aan de hand van oude landkaarten op zoek naar bijzondere sporen van grenzen in de cultuurgeschiedenis en in het Nederlandse landschap. Het gastschrijverschap vindt plaats in het kader van Leiden European City of Science 2022, waar Leiden een jaar lang de Europese hoofdstad van de wetenschap is.

Freriks en Storms gaan zich verdiepen in de cultuurhistorische achtergronden van de grenzen en de kaarten waar ze op te vinden zijn. Ook gaan zij samen op pad om de sporen te traceren en om in gesprek te gaan met bewoners over de historie van het landschap. De natuurschrijver zegt verrast te zijn door het aantal Nederlandse kaarten dat grenzen afbeeldt: 'Grenslijnen, waterlinies, riviergrenzen, staatsgrenzen, dijken en sloten als grenzen, ja, zelfs de grens tussen eb en vloed of tot waar luidende klokken hoorbaar zijn. Nederland was een land van grenzen en het is een spannende vraag om te onderzoeken wat er van al die grenzen nog over is.', zegt hij. Zijn doel is om de papieren collectie tot leven te wekken: 'we willen ontraadselen waarom Nederland een land van grenzen is.'. Het resultaat van de ontdekkingen wordt beschreven in het boek Grensverkenningen. Langs oude grenzen in Nederland. die in het voorjaar zal verschijnen bij uitgeverij Athenaeum.

De aardrijkskundige collectie van de UBL is ontstaan door de Leidse verzamelaar Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Leiden en promoveerde, twee jaar later werd hij firmant van het uitgevershuis van zijn grootvader. Toen die werd overgenomen door E.J. Brill, kon Bodel zich volledig richten op het verzamelen van kaarten, topografische prenten, tekeningen etc. Bij zijn overlijden in 1872 liet hij zijn collectie van meer dan 50.000 kaarten en 300 atlassen na aan de UBL. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:47

Fototentoonstelling War Silence geopend

LEIDEN - Locoburgemeester Abdelhaq Jermoumi heeft zaterdag de fototentoonstelling War Silence geopend. De tentoonstelling legt een link tussen de oorlogshandelingen in Georgië begin jaren ’90 en nu in Oekraïne.

Algemeen 6 aug. 2022 09:26

Luciano treedt in voetsporen van broer Mart Hoogkamer

LEIDEN – De Leidse volkszanger Luciano Vermeer (19) heeft zijn nieuwe single ‘De Zon Schijnt’ uitgebracht. De single is geschreven tijdens een schrijverskamp in Landgraaf. Dit is het eerste nummer dat uitkomt en er liggen er nog een aantal klaar. Het schrijversteam schreef eerder al voor onder andere Miss Montreal, Flemming, Mart Hoogkamer en Gers Pardoel.

Studentenvereniging 6 aug. 2022 00:00

Juni concerten

Collegium Musicum vierde haar lustrum in de Stadsgehoorzaal!

Algemeen 5 aug. 2022 19:22

Ernstige aanrijding scooter op Marnixstraat in Leiden

LEIDEN - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag rond 18:00 uur gealarmeerd voor een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder aan de Marnixstraat in Leiden. De automobilist raakte de scooterrijder tijdens het uitparkeren. Wegens de ernst van de situatie werden een twee ambulance's en een traumahelikopter ter plaatse gevraagd.

Algemeen 5 aug. 2022 15:37

Tweede Amorphophallus titanum in bloei

LEIDEN - Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzepenisplant, in bloei te zien.Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.Wie de vorige gemist heeft, krijgt vandaag dus een herkansing. De bloei van Amorphophallus titanum is kort maar krachtig: na zo'n 48 uur stort de bloeiwijze weer in. Wanneer je interesse hebt ga dan zo snel mogelijk langs om de bloeiwijze te bewonderen, die uniek is vanwege zijn grote formaat en intense geur. Als de plant bloeit, verspreidt hij honderden meters in de omtrek een stank die aan rottend vlees doet denken. 

Algemeen 5 aug. 2022 14:05

Wibar organiseert Bierfestival op 13 augustus

LEIDEN – Op 13 augustus organiseert Wibar een bierfestival met 8 verschillende lokale brouwers, een Belgisch zuurbierspecialist en als vreemde eend in de bijt een natuurwijn en cider sommelier. Zowel het pand als de tuin worden ingericht als biergarten, iets wat Wibar al 3 maanden was in Coronatijd. Er is een muzikaal programma met zowel livebands als DJ’s.  Er is een aanbod van verschillende gerechten. Dit weekend is ook de afsluiting van de eerste periode dat Wibar open was na Corona. Daarna gaat het dicht om in september weer open te gaan met het clubseizoen.