UBL gastschrijver doet onderzoek naar de historie van grenzen

LEIDEN - Natuurschrijver Kester Freriks is aangesteld als gastschrijver bij de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Samen met Martijn Storms, conservator Kaarten en Atlassen bij de UBL, gaat hij aan de hand van oude landkaarten op zoek naar bijzondere sporen van grenzen in de cultuurgeschiedenis en in het Nederlandse landschap. Het gastschrijverschap vindt plaats in het kader van Leiden European City of Science 2022, waar Leiden een jaar lang de Europese hoofdstad van de wetenschap is.

Freriks en Storms gaan zich verdiepen in de cultuurhistorische achtergronden van de grenzen en de kaarten waar ze op te vinden zijn. Ook gaan zij samen op pad om de sporen te traceren en om in gesprek te gaan met bewoners over de historie van het landschap. De natuurschrijver zegt verrast te zijn door het aantal Nederlandse kaarten dat grenzen afbeeldt: 'Grenslijnen, waterlinies, riviergrenzen, staatsgrenzen, dijken en sloten als grenzen, ja, zelfs de grens tussen eb en vloed of tot waar luidende klokken hoorbaar zijn. Nederland was een land van grenzen en het is een spannende vraag om te onderzoeken wat er van al die grenzen nog over is.', zegt hij. Zijn doel is om de papieren collectie tot leven te wekken: 'we willen ontraadselen waarom Nederland een land van grenzen is.'. Het resultaat van de ontdekkingen wordt beschreven in het boek Grensverkenningen. Langs oude grenzen in Nederland. die in het voorjaar zal verschijnen bij uitgeverij Athenaeum.

De aardrijkskundige collectie van de UBL is ontstaan door de Leidse verzamelaar Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Leiden en promoveerde, twee jaar later werd hij firmant van het uitgevershuis van zijn grootvader. Toen die werd overgenomen door E.J. Brill, kon Bodel zich volledig richten op het verzamelen van kaarten, topografische prenten, tekeningen etc. Bij zijn overlijden in 1872 liet hij zijn collectie van meer dan 50.000 kaarten en 300 atlassen na aan de UBL. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Burgemeester Lenferink leest voor aan kinderen KDC De Walnoot

LEIDEN - De kinderen van kinderdagcentrum (KDC) De Walnoot kregen donderdag een speciale gast. Burgemeester Henri Lenferink las de kinderen voor uit het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Dit was echter wel digitaal en op afstand vanwege de coronamaatregelen. ‘Het zou het leukste zijn als ik nu bij jullie op de bank zat’, aldus Lenferink.

Algemeen gisteren 15:33

HogeNood app helpt bezoekers binnenstad naar openbare toiletten

LEIDEN - De gemeente Leiden en het Centrummanagement Leiden hebben samen de beschikbaarheid, toegankelijkheid en vindbaarheid van de toiletvoorzieningen in de binnenstad onderzocht. ‘In de rapportage wordt een aantal quick wins benoemd die hebben geleid tot een verbetering, en vervolgstappen die het college voornemens is te zetten om blijvend te werken aan het verbeteren van de toiletvoorzieningen’, schrijft de gemeente.

Algemeen gisteren 15:24

Stichting Leidse Singelloop zoekt goede doelen

LEIDEN - Stichting Singelloop Leiden is op zoek naar goede doelen. Afgelopen twee jaar heeft het hardloopevenement niet kunnen plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar staat de 45e editie gepland op 22 april en het ziet er naar uit dat deze door kan gaan. Daarom zoekt de organisatie bij voorkeur goede doelen uit Leiden en omstreken. Een van de voorwaarden die de stichting stelt, is het kunnen aantonen van een concrete bestemming voor het geld. Daarnaast vinden zij affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud ook een belangrijk selectiecriterium.

Algemeen gisteren 11:30

VR rondleiding tijdens Online Open Dag mboRijnland

LEIDEN - Het mboRijnland organiseert op 5 februari een Online Open Dag voor toekomstige leerlingen. Op deze manier wil de school hen laten beleven hoe het is om bij het mboRijnland een opleiding te volgen. De docenten en studenten zitten vanaf 10.00 uur klaar om geïnteresseerden voor te lichten over verschillende opleidingen en vragen te beantwoorden.

Algemeen 26 jan. 2022 15:36

Leiden bouwt door: plannen Omega locatie Lammenschansweg liggen klaar

LEIDEN - Amper twee weken na de bekendmaking van het bouwproject 'De Premier' komt het Leidse college met een volgend bouwplan. Ontwikkelaar GREEN Real Estate heeft het plan om op de locatie van de AKB Longs fabriek een appartementencomplex met maximaal 114 woningen en 635 m2 bedrijfsruimte te realiseren. Een andere ontwikkelaar heeft op de naastgelegen locatie van Leen Bakker ook plannen voor herontwikkeling. Deze plannen zijn nog in een minder vergevorderd stadium.