Van Der Valk gaat hotel bouwen naast A44

OEGSTGEEST – Van der Valk Hotels heeft haar oog laten vallen op een nieuwe locatie in Oegstgeest, op de grens met Valkenburg en Leiden. Hier willen zij een 4/5 sterren hotel bouwen met ongeveer 200 hotelkamers. Dinsdagavond presenteerde Van der Valk Hotels de plannen aan de gemeenteraad van Oegstgeest

De beoogde locatie Oude Rhijnhofweg 9, naast de nieuwe McDonalds, het pand van Airbus Defence & Space Nederland en het Ecolab, zit nog geen kilometer van Van der Valk Hotel Haagse Schouw af. Toch is een nieuw hotel volgens initiatiefnemer van het plan, Peter van den Hul, hard nodig. ‘Er zijn daar geen uitbreidingsmogelijkheden, we zitten daar klem,’ licht Van den Hul toe. Volgens de initiatiefnemer is de locatie aan de Oude Rhijnhofweg ook ideaal vanwege de nabijheid van het Bio Science Park. Naast een hotel komt er ook evenementenzaal, fietsverhuur, een restaurant en een wellness- en fitnessfaciliteit.

45 meter
Binnen het bestemmingplan in dit gebied is een maximale bouwhoogte toegestaan van 35 meter. Het voorgestelde plan van Van der Valk is qua hoogte hiermee in strijd, de gewenste hoogte voor het hotel is namelijk 45 meter. Toch is het volgens Van den Hul belangrijk dat er een uitzondering wordt gemaakt. ‘Het is een verschil van tien meter, dat zijn in totaal drie hotel etages,’ vertelt de initiatiefnemer. ‘Omdat we compact willen bouwen is juist die hoogte van belang.’

De gemeenteraad van Oegstgeest leek tijdens de presentatie van Van der Valk op dinsdagavond weinig op de hoogte aan te merken. Het lijkt er dan ook op dat ze een uitzondering willen maken voor het hotel. Wel waren er vragen of een hotel op deze plek wel rendabel is. ‘Het Hilton Hotel en Holiday Inn zitten er niet ver vandaan, is wel behoefte aan een hotel op deze plek?’ vroeg Karin Rosdorff van Hart voor Oegstgeest tijdens de presentatie. Maar volgens Van den Hul is juist de behoefte heel groot. ‘Volgens de gemeente Leiden is er behoefte tot 1100 kamers extra in het gebied.’

Zorgen omwonenden
De reactie van omwonende in het gebied leek wisselend. ’45 meter is natuurlijk iets anders dan 35 meter, al vinden wij het eerste plan er goed uitzien,’ aldus omwonende Dorien Versteeg. Fred Sengers, wonende aan de Rhijnhofweg in Leiden leek iets minder enthousiast over de plannen. ‘Bij de ontwikkeling van het terrein zien wij het liefst geen publieksfunctie,’ licht Sengers toe. ‘Het liefst zien wij gewoon een bedrijf waar mensen in de ochtend komen en in de avond weggaan, niet dat mensen er dag en nacht zijn.’

Verwacht wordt dat het hotel voor 150 banen in het gebied gaat zorgen. ‘Dit gaat van opgeleide koks toen jongeren uit de buurt die een bijbaantje nodig hebben,’ aldus Van den Hul. Ook liet de initiatiefnemer weten Mbo’ers ‘te omarmen’, en daarmee het grote tekort aan stageplekken voor deze groep in de regio te verminderen. Als alles loopt volgens plan wordt er in de zomer van 2023 gestart met de bouwwerkzaamheden. Uiteindelijk mikt Van der Valk Hotels op de opening van het hotel in 2025/2026.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Burgemeester Lenferink leest voor aan kinderen KDC De Walnoot

LEIDEN - De kinderen van kinderdagcentrum (KDC) De Walnoot kregen donderdag een speciale gast. Burgemeester Henri Lenferink las de kinderen voor uit het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Dit was echter wel digitaal en op afstand vanwege de coronamaatregelen. ‘Het zou het leukste zijn als ik nu bij jullie op de bank zat’, aldus Lenferink.

Algemeen gisteren 15:33

HogeNood app helpt bezoekers binnenstad naar openbare toiletten

LEIDEN - De gemeente Leiden en het Centrummanagement Leiden hebben samen de beschikbaarheid, toegankelijkheid en vindbaarheid van de toiletvoorzieningen in de binnenstad onderzocht. ‘In de rapportage wordt een aantal quick wins benoemd die hebben geleid tot een verbetering, en vervolgstappen die het college voornemens is te zetten om blijvend te werken aan het verbeteren van de toiletvoorzieningen’, schrijft de gemeente.

Algemeen gisteren 15:24

Stichting Leidse Singelloop zoekt goede doelen

LEIDEN - Stichting Singelloop Leiden is op zoek naar goede doelen. Afgelopen twee jaar heeft het hardloopevenement niet kunnen plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar staat de 45e editie gepland op 22 april en het ziet er naar uit dat deze door kan gaan. Daarom zoekt de organisatie bij voorkeur goede doelen uit Leiden en omstreken. Een van de voorwaarden die de stichting stelt, is het kunnen aantonen van een concrete bestemming voor het geld. Daarnaast vinden zij affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud ook een belangrijk selectiecriterium.

Algemeen gisteren 11:30

VR rondleiding tijdens Online Open Dag mboRijnland

LEIDEN - Het mboRijnland organiseert op 5 februari een Online Open Dag voor toekomstige leerlingen. Op deze manier wil de school hen laten beleven hoe het is om bij het mboRijnland een opleiding te volgen. De docenten en studenten zitten vanaf 10.00 uur klaar om geïnteresseerden voor te lichten over verschillende opleidingen en vragen te beantwoorden.

Algemeen 26 jan. 2022 15:36

Leiden bouwt door: plannen Omega locatie Lammenschansweg liggen klaar

LEIDEN - Amper twee weken na de bekendmaking van het bouwproject 'De Premier' komt het Leidse college met een volgend bouwplan. Ontwikkelaar GREEN Real Estate heeft het plan om op de locatie van de AKB Longs fabriek een appartementencomplex met maximaal 114 woningen en 635 m2 bedrijfsruimte te realiseren. Een andere ontwikkelaar heeft op de naastgelegen locatie van Leen Bakker ook plannen voor herontwikkeling. Deze plannen zijn nog in een minder vergevorderd stadium.