Walvissen krijgen 3 miljoen stuks plastic per dag binnen

LEIDEN - Een team van internationale onderzoekers - mede van de Universiteit Leiden - is tot de conclusie gekomen dat walvissen, in de buurt van de Auckland en Nieuw-Zeeland, dagelijks grote hoeveelheden microplastics consumeren na onderzoek van walvispoep. De schatting is dat zij 3 miljoen microplastics per dag binnen krijgen.

Het team dat onderzoek deed naar de walvispoep bestaat uit Thijs Bosker, universitair hoofddocent Milieuwetenschappen bij Leiden University College The Hague (LUC) en het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) en Laura Zantis, promovendus aan de Universiteit Leiden. 'We weten dat die microplastics overal zijn.', zegt Bosker. Het is de eerste keer dat dit soort onderzoek wordt gedaan bij walvissen om de omvang van de vervuiling te bepalen, meldt de Universiteit Leiden.

Via de poep ontdekte het onderzoeksteam dat de walvissen in de Harauki Gold bij Auckland vooral klein plankton zoals krill aten, door te berekenen hoeveel prooi de dieren consumeerden, schat het onderzoek dat ze ongeveer 25.000 microplastics per hap prooi vangen. Zantis zegt: 'We wilden via het onderzoeken van hun poep begrijpen hoeveel microplastics ze elke dag consumeren en of die microplastics in het voedsel van de walvissen zaten of afkomstig waren van water dat ze tijdens het voeden inslikken'. Het doel van het onderzoek kent drie vragen: 'zit het in het milieu? Is er opname en zijn er negatieve effecten? Hebben deze microplastics negatieve effecten op het organisme?', zegt Bosker

Zantis zet haar microplastics-onderzoek in Leiden voort aan het Instituut voor Milieuwetenschappen. 'Ik ga kijken naar de effecten van microplastics op planten.' Bosker vult aan. ‘De vragen blijven hetzelfde, of je nu met walvissen of planten werkt. Al is het wel heel leuk om met walvissen te werken.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:24

Stadsgehoorzaal zet in op duurzaamheid met zonnepanelen

LEIDEN - De directeur van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal Irene Pronk en wethouder Fleur Spijker gaven 27 januari het startsein voor de montage van zonnepanelen op het dak van de Stadsgehoorzaal. De zonnepanelen zijn eerder al op het dak gehesen en worden deze week gelegd. Naar verwachting zijn de werkzaamheden 1 februari klaar.

Algemeen vandaag 10:00

Burgemeester Lenferink leest voor aan kinderen KDC De Walnoot

LEIDEN - De kinderen van kinderdagcentrum (KDC) De Walnoot kregen donderdag een speciale gast. Burgemeester Henri Lenferink las de kinderen voor uit het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Dit was echter wel digitaal en op afstand vanwege de coronamaatregelen. ‘Het zou het leukste zijn als ik nu bij jullie op de bank zat’, aldus Lenferink.

Algemeen gisteren 15:33

HogeNood app helpt bezoekers binnenstad naar openbare toiletten

LEIDEN - De gemeente Leiden en het Centrummanagement Leiden hebben samen de beschikbaarheid, toegankelijkheid en vindbaarheid van de toiletvoorzieningen in de binnenstad onderzocht. ‘In de rapportage wordt een aantal quick wins benoemd die hebben geleid tot een verbetering, en vervolgstappen die het college voornemens is te zetten om blijvend te werken aan het verbeteren van de toiletvoorzieningen’, schrijft de gemeente.

Algemeen gisteren 15:24

Stichting Leidse Singelloop zoekt goede doelen

LEIDEN - Stichting Singelloop Leiden is op zoek naar goede doelen. Afgelopen twee jaar heeft het hardloopevenement niet kunnen plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar staat de 45e editie gepland op 22 april en het ziet er naar uit dat deze door kan gaan. Daarom zoekt de organisatie bij voorkeur goede doelen uit Leiden en omstreken. Een van de voorwaarden die de stichting stelt, is het kunnen aantonen van een concrete bestemming voor het geld. Daarnaast vinden zij affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud ook een belangrijk selectiecriterium.

Algemeen gisteren 11:30

VR rondleiding tijdens Online Open Dag mboRijnland

LEIDEN - Het mboRijnland organiseert op 5 februari een Online Open Dag voor toekomstige leerlingen. Op deze manier wil de school hen laten beleven hoe het is om bij het mboRijnland een opleiding te volgen. De docenten en studenten zitten vanaf 10.00 uur klaar om geïnteresseerden voor te lichten over verschillende opleidingen en vragen te beantwoorden.