Walvissen krijgen 3 miljoen stuks plastic per dag binnen

LEIDEN - Een team van internationale onderzoekers - mede van de Universiteit Leiden - is tot de conclusie gekomen dat walvissen, in de buurt van de Auckland en Nieuw-Zeeland, dagelijks grote hoeveelheden microplastics consumeren na onderzoek van walvispoep. De schatting is dat zij 3 miljoen microplastics per dag binnen krijgen.

Het team dat onderzoek deed naar de walvispoep bestaat uit Thijs Bosker, universitair hoofddocent Milieuwetenschappen bij Leiden University College The Hague (LUC) en het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) en Laura Zantis, promovendus aan de Universiteit Leiden. 'We weten dat die microplastics overal zijn.', zegt Bosker. Het is de eerste keer dat dit soort onderzoek wordt gedaan bij walvissen om de omvang van de vervuiling te bepalen, meldt de Universiteit Leiden.

Via de poep ontdekte het onderzoeksteam dat de walvissen in de Harauki Gold bij Auckland vooral klein plankton zoals krill aten, door te berekenen hoeveel prooi de dieren consumeerden, schat het onderzoek dat ze ongeveer 25.000 microplastics per hap prooi vangen. Zantis zegt: 'We wilden via het onderzoeken van hun poep begrijpen hoeveel microplastics ze elke dag consumeren en of die microplastics in het voedsel van de walvissen zaten of afkomstig waren van water dat ze tijdens het voeden inslikken'. Het doel van het onderzoek kent drie vragen: 'zit het in het milieu? Is er opname en zijn er negatieve effecten? Hebben deze microplastics negatieve effecten op het organisme?', zegt Bosker

Zantis zet haar microplastics-onderzoek in Leiden voort aan het Instituut voor Milieuwetenschappen. 'Ik ga kijken naar de effecten van microplastics op planten.' Bosker vult aan. ‘De vragen blijven hetzelfde, of je nu met walvissen of planten werkt. Al is het wel heel leuk om met walvissen te werken.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:47

Fototentoonstelling War Silence geopend

LEIDEN - Locoburgemeester Abdelhaq Jermoumi heeft zaterdag de fototentoonstelling War Silence geopend. De tentoonstelling legt een link tussen de oorlogshandelingen in Georgië begin jaren ’90 en nu in Oekraïne.

Algemeen 6 aug. 2022 09:26

Luciano treedt in voetsporen van broer Mart Hoogkamer

LEIDEN – De Leidse volkszanger Luciano Vermeer (19) heeft zijn nieuwe single ‘De Zon Schijnt’ uitgebracht. De single is geschreven tijdens een schrijverskamp in Landgraaf. Dit is het eerste nummer dat uitkomt en er liggen er nog een aantal klaar. Het schrijversteam schreef eerder al voor onder andere Miss Montreal, Flemming, Mart Hoogkamer en Gers Pardoel.

Studentenvereniging 6 aug. 2022 00:00

Juni concerten

Collegium Musicum vierde haar lustrum in de Stadsgehoorzaal!

Algemeen 5 aug. 2022 19:22

Ernstige aanrijding scooter op Marnixstraat in Leiden

LEIDEN - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag rond 18:00 uur gealarmeerd voor een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder aan de Marnixstraat in Leiden. De automobilist raakte de scooterrijder tijdens het uitparkeren. Wegens de ernst van de situatie werden een twee ambulance's en een traumahelikopter ter plaatse gevraagd.

Algemeen 5 aug. 2022 15:37

Tweede Amorphophallus titanum in bloei

LEIDEN - Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzepenisplant, in bloei te zien.Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.Wie de vorige gemist heeft, krijgt vandaag dus een herkansing. De bloei van Amorphophallus titanum is kort maar krachtig: na zo'n 48 uur stort de bloeiwijze weer in. Wanneer je interesse hebt ga dan zo snel mogelijk langs om de bloeiwijze te bewonderen, die uniek is vanwege zijn grote formaat en intense geur. Als de plant bloeit, verspreidt hij honderden meters in de omtrek een stank die aan rottend vlees doet denken. 

Algemeen 5 aug. 2022 14:05

Wibar organiseert Bierfestival op 13 augustus

LEIDEN – Op 13 augustus organiseert Wibar een bierfestival met 8 verschillende lokale brouwers, een Belgisch zuurbierspecialist en als vreemde eend in de bijt een natuurwijn en cider sommelier. Zowel het pand als de tuin worden ingericht als biergarten, iets wat Wibar al 3 maanden was in Coronatijd. Er is een muzikaal programma met zowel livebands als DJ’s.  Er is een aanbod van verschillende gerechten. Dit weekend is ook de afsluiting van de eerste periode dat Wibar open was na Corona. Daarna gaat het dicht om in september weer open te gaan met het clubseizoen.