Nieuws — 2.080 resultaten voor ""

Winnaars Joppenszprijzen 2022 voor Taptoe bekend
2 oktober 2022 om 11:44
Winnaars Joppenszprijzen 2022 voor Taptoe bekend

LEIDEN – Ieder jaar worden er na afloop van de Taptoe de Joppenszprijzen uitgereikt. Dit zijn geldprijzen voor verenigingen die zich tijdens de Taptoe het beste hebben gepresenteerd. De eerste prijs is voor Circus Miloco, de tweede prijs voor Die Leythe en de derde prijs voor LHC Roomburg.

Auto botst tegen boom op IJsselmeerlaan
2 oktober 2022 om 11:22
Auto botst tegen boom op IJsselmeerlaan

LEIDEN – Op de IJsselmeerlaan in Leiden is zaterdag aan het begin van de avond een gewonde gevallen bij een eenzijdig ongeval. Door onbekende oorzaak raakte de automobilist van de weg en botste tegen een boom.

Nieuwe fase herinrichting Schuttersveld met nieuwe verkeerssituatie
1 oktober 2022 om 14:32
Nieuwe fase herinrichting Schuttersveld met nieuwe verkeerssituatie

LEIDEN – De werkzaamheden aan het Schuttersveld aan de kant van het station zijn afgerond. Vanaf woensdag 5 oktober verandert de verkeerssituatie rondom het Schuttersveld om de werkzaamheden aan de kant van het ING-kantoor en aan de kruising Schuttersveld-Dellaertweg uit te kunnen voeren. De kruising, het fietspad, de stoep, berm en de rijbaan aan de noordzijde van het Schuttersveld worden aangepakt.

Fietser licht gewond na aanrijding op Hooigracht Leiden
1 oktober 2022 om 09:41
Fietser licht gewond na aanrijding op Hooigracht Leiden

LEIDEN - Zaterdagochtend heeft een aanrijding plaatsgevonden op de Hooigracht in Leiden. Rond 8:00 uur werd de hulp in geroepen van de politie en ambulance. Bij de aanrijding raakte een fietser licht gewond. Het is niet duidelijk of de aanrijding met een andere fietser of een voetganger is gebeurd.

Leidse cliënten Groenoord Zorgt vieren Leidens Ontzet
30 september 2022 om 10:01
Leidse cliënten Groenoord Zorgt vieren Leidens Ontzet

LEIDEN - Voor het eerst werd in samenwerking met de 3 October Vereeniging en thuiszorgorganisatie Groenoord Zorgt het Leidens Ontzet gevierd met thuiswonende cliënten. Elk jaar bezoekt de 3 October Vereeniging vele oudere Leidenaren die opgenomen zijn in een verpleeghuis of regelmatig gebruikmaken van een vorm van dagopvang. Zij hebben vaak jarenlang het Feest der Feesten gevierd en willen dat graag blijven doen. Daarom is een vast onderdeel van de viering het brengen van muziek, taart en een cadeautje aan de bewoners van verpleeghuizen en de bezoekers van dagbesteding van verschillende zorgorganisaties in Leiden. Maar steeds meer ouderen wonen tot hoge leeftijd zelfstandig thuis. Om ook deze groep Leidenaren te bereiken, heeft Groenoord Zorgt een pilot opgezet in samenwerking met de 3 October Vereeniging. Op woensdag 28 september waren de cliënten van Groenoord Zorgt te gast bij Galerie Café Leidse Lente, waar zij werden verrast met live muziek, gebak en cadeaus. Er werd enthousiast gereageerd op het idee, wat resulteerde in ruim 100 aanmeldingen.

Leidse Sportprijzen 2022 met nieuwe categorie
30 september 2022 om 09:41
Leidse Sportprijzen 2022 met nieuwe categorie

LEIDEN - De Leidse Sportprijzen krijgen dit jaar een nieuwe categorie. Naast de verkiezing tot sportman, sportvrouw, sportploeg, coach en aangepaste sporter, is de jury dit jaar ook op zoek naar de beste ‘official’ van Leiden, dat laat de organisatie weten. De uitreiking van de Leidse Sportprijzen 2022 vindt plaats op 9 februari 2023 in Poppodium Gebr. de Nobel.

Rebel Horeca Groep breidt uit
30 september 2022 om 07:03
Rebel Horeca Groep breidt uit

LEIDEN - De Rebel Horeca Groep krijgt er een extra horecazaak bij. Vanaf 1 oktober wordt Café De Kroeg aan het Kort Rapenburg aan de groep toegevoegd. In het weekend van Leidens Ontzet wordt er gevierd dat De Kroeg bij de groep is aangesloten. Binnenkort voegt de groep ook The Eat Pelican toe.

Basisschool De Tweemaster winnaar Elektronisch afval race!
29 september 2022 om 15:07
Basisschool De Tweemaster winnaar Elektronisch afval race!

LEIDEN - De afgelopen vier weken hebben leerlingen van 7 basisscholen uit gemeente Leiden een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Leiden. De leerlingen van groep 7 van R.K. Basisschool De Tweemaster zamelden per kind meer dan 100 items in. Met een totaal van 3063 ingezamelde apparaten zijn zij de winnaar van de E-waste Race Leiden. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 8864 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar wordt hergebruikt en gerecycled.

Buskruit en vuurwerk in de Leidse stadsgeschiedenis
29 september 2022 om 14:40
Buskruit en vuurwerk in de Leidse stadsgeschiedenis

LEIDEN - Op zaterdag 8 oktober van 11.00 tot 12.15 uur duiken BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken in de explosieve geschiedenis van Leiden. De buskruitramp van 12 januari 1807 klinkt iedere Leidenaar bekend in de oren. Het was de eerste nationale ramp. Er vielen doden en gewonden en het land was in rep en roer. Maar dit is niet het enige verhaal dat Leiden kent als het aankomt op buskruit. Leiden was jarenlang het centrum van vuurwerkproductie in Nederland door vuurwerkbedrijf Kat. Na de vreselijke vuurwerkramp in Enschede in 2000 sloot Kat zijn deuren.

Diverse sprekers op het programma
Historica Arti Ponsen vertelt over de Leidse buskruitramp en de herinneringen die van generatie op generatie zijn doorgegeven in Leidse families. Lieselotte van de Ven van Erfgoed Leiden en Omstreken groeide op in Enschede en maakte op jonge leeftijd de vuurwerkramp op 13 mei 2000 mee en deelt haar ervaringen. Archeoloog en journalist Ruurd Kok vertelt over zijn onderzoek naar het voormalige terrein van vuurwerkbedrijf Kat. Gespreksleider is historicus en journalist Anika van de Wijngaard. Wicher Nijhof, leerling slagwerk bij BplusC, verzorgt de muzikale omlijsting.

Nieuwe leden van de Leiden University Teachers’ Academy toegetreden
29 september 2022 om 10:16
Nieuwe leden van de Leiden University Teachers’ Academy toegetreden

LEIDEN - Max van Lent, Aris Politopoulos, Emily Strange, Claire Vergerio en Astrid Weyenberg zijn toegetreden tot de Leiden University Teachers’ Academy, dat laat Universiteit Leiden weten. Docenten van deze Academy wisselen ervaringen uit, kunnen zich verder ontwikkelen en delen hun kennis en kunde met de rest van de universiteit, bijvoorbeeld via het Leiden Teachersblog.