Eerste thuisnederlaag ZZ Leiden

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden is zaterdag tegen de eerste thuisnederlaag in de BNXT League opgelopen. De Leidse ploegwas niet in staat om de agressie van Landstede Hammers uit Zwolle te matchen. Zorg en Zekerheid Leiden startte nog wel goed (14-5), maar keek bij rust al tegen een ruime achterstand aan: 37-47. Na de pauze had de Leidse ploeg wel een paar runnetjes, maar de zege van Landstede Hammers kwam niet meer in gevaar.

Door de afwezigheid van Mikalauskas was er dit keer een plek voor Worthy de Jong in de startende vijf. De international sneed als een mes door de boter door de Zwolse verdediging heen en was verantwoordelijk voor de eerste acht punten van zijn team. Halverwege het eerste kwart kwam de Leidse ploeg na een jumper van Jhonathan Dunn op een 14-5 voorsprong. Toch werd toen al duidelijk dat het een zware avond zou worden. Noah Dahlman had op dat moment al drie aanvallende rebounds op zijn naam staan. Acht punten op rij van Kevin Bleeker brachten de voorsprong binnen vier minuten naar Landstede Hammers: 14-15. Het eerste kwart werd dan ook afgesloten met een 17-18 voorsprong voor de bezoekers, die overigens wel Mike Schilder voor het eerst dit seizoen konden opstellen.

Back-to-back driepunters van Maarten Bouwknecht en De Jong zorgden opnieuw voor een Leidse voorsprong (26-24), maar daarna kwam Landstede door met een 0-9 run. Onder aanvoering van een goed spelende Bouwknecht haakte Zorg en Zekerheid Leiden weer aan: 37-41. Landstede sloot de eerste helft echter af met driepunters van Naba Echols en Dragos Diculescu voor een 37-47 ruststand.

Marijn Ververs leek de speler te worden die de Leidse ploeg na de pauze voorging. Hij scoorde 7 van de eerste 9 Leidse punten. Van 14 achter (39-53) kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 48-55 en dus greep Herman van den Belt naar een time-out. Via vier punten van de voor rust onzichtbare Asbjørn Midtgaard en een bommetje van De Jong werd het drie minuten voor het einde 55-57. In het restant van het kwart waren de punten voor beide ploegen duur, zodat Landstede met een 58-60 voorsprong aan het laatste kwart kon beginnen.

Een schot van Luuk van Bree over de kleinere Schilder heen zorgde na 20 seconden in het vierde kwart voor een gelijke stand. Een drietje van Schilder en een and-1 van Ralf de Pagter zorgden weer voor een kloofje. De Zwolse ploeg incasseerde weliswaar een drietje van Van Bree, maar was aan de andere kant een stuk trefzekerder en liep weg naar 63-72. Wat Zorg en Zekerheid Leiden ook probeerde, het gat bleef in het laatste kwart constant schommelen tussen 6 en 8 punten. De 73-80 overwinning voor Landstede Hammers was meer dan verdiend.

Daar was captain Marijn Ververs het wel mee eens. “Dit was geen beste wedstrijd van ons. Eigenlijk was dat donderdag ook al niet, maar tegen een ploeg als Den Helder Suns kan je daarmee nog wegkomen.” Geert Hammink stak de hand in eigen boezem. “Dit spel is het resultaat van een aantal factoren. Dat kun je mij aanrekenen, want het begint bij mij. Ik moet de ploeg weer agressiever zien te krijgen.” Het zou een welkome zaak zijn als Hammink dat voor woensdag weet te bewerkstelligen, want dan opent de Leidse ploeg de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup met een uitwedstrijd bij medi Bayreuth.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Burgemeester Lenferink leest voor aan kinderen KDC De Walnoot

LEIDEN - De kinderen van kinderdagcentrum (KDC) De Walnoot kregen donderdag een speciale gast. Burgemeester Henri Lenferink las de kinderen voor uit het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Dit was echter wel digitaal en op afstand vanwege de coronamaatregelen. ‘Het zou het leukste zijn als ik nu bij jullie op de bank zat’, aldus Lenferink.

Algemeen gisteren 15:33

HogeNood app helpt bezoekers binnenstad naar openbare toiletten

LEIDEN - De gemeente Leiden en het Centrummanagement Leiden hebben samen de beschikbaarheid, toegankelijkheid en vindbaarheid van de toiletvoorzieningen in de binnenstad onderzocht. ‘In de rapportage wordt een aantal quick wins benoemd die hebben geleid tot een verbetering, en vervolgstappen die het college voornemens is te zetten om blijvend te werken aan het verbeteren van de toiletvoorzieningen’, schrijft de gemeente.

Algemeen gisteren 15:24

Stichting Leidse Singelloop zoekt goede doelen

LEIDEN - Stichting Singelloop Leiden is op zoek naar goede doelen. Afgelopen twee jaar heeft het hardloopevenement niet kunnen plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar staat de 45e editie gepland op 22 april en het ziet er naar uit dat deze door kan gaan. Daarom zoekt de organisatie bij voorkeur goede doelen uit Leiden en omstreken. Een van de voorwaarden die de stichting stelt, is het kunnen aantonen van een concrete bestemming voor het geld. Daarnaast vinden zij affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud ook een belangrijk selectiecriterium.

Algemeen gisteren 11:30

VR rondleiding tijdens Online Open Dag mboRijnland

LEIDEN - Het mboRijnland organiseert op 5 februari een Online Open Dag voor toekomstige leerlingen. Op deze manier wil de school hen laten beleven hoe het is om bij het mboRijnland een opleiding te volgen. De docenten en studenten zitten vanaf 10.00 uur klaar om geïnteresseerden voor te lichten over verschillende opleidingen en vragen te beantwoorden.

Algemeen 26 jan. 2022 15:36

Leiden bouwt door: plannen Omega locatie Lammenschansweg liggen klaar

LEIDEN - Amper twee weken na de bekendmaking van het bouwproject 'De Premier' komt het Leidse college met een volgend bouwplan. Ontwikkelaar GREEN Real Estate heeft het plan om op de locatie van de AKB Longs fabriek een appartementencomplex met maximaal 114 woningen en 635 m2 bedrijfsruimte te realiseren. Een andere ontwikkelaar heeft op de naastgelegen locatie van Leen Bakker ook plannen voor herontwikkeling. Deze plannen zijn nog in een minder vergevorderd stadium.