In 2026 hele dag vier treinen naar Utrecht

LEIDEN – De treinverbinding tussen Leiden en Utrecht wordt voor reizigers nog aantrekkelijker gemaakt. Het aantal treinen ging al van twee naar vier treinen per uur. Ook kunnen daardoor nu stappen worden gemaakt voor een nieuw station in Hazerswoude-Rijndijk. ‘Een langgekoesterde wens gaat in vervulling', aldus Frederik Zevenbergen, gedeputeerde Zuid-Holland.

In december 2021 is al een eerste belangrijke stap gezet, sindsdien rijden op werkdagen tussen Leiden en Utrecht in de brede spits (van circa 06.00 uur tot 10.00 uur en 15.00 tot 20.00 uur) vier treinen per uur in beide richtingen. Maar bij Zoeterwoude ligt de spoorlijn tussen Leiden en Utrecht op slappe veengrond. Hierdoor is het niet makkelijk om extra treinritten toe te voegen op dit traject. Eerder onderzoek wees uit dat maatregelen om de ondergrond van het spoor te versterken zeer kostbaar zijn.

Momenteel is er nu geen aanleiding om grote aanpassingen aan het spoor te doen om de baanstabiliteit te verbeteren. Wel stelt ProRail daarbij als voorwaarde dat er een systeem wordt aangebracht om de spoorbaanstabiliteit te monitoren. Daarnaast zullen er op werkdagen tot 20.00 uur alleen sprinters worden ingezet, zoals nu ook in de brede spits het geval is, omdat deze lichter zijn dan intercity’s.

Burgemeester Smeetsweg
Om de verhoging van het aantal treinen mogelijk te maken, werden vorig jaar al verschillende spoorwegoverwegen veiliger gemaakt en onbewaakte overwegen opgeheven. Voor de uitbreiding naar vier treinen per uur de hele dag is het nodig de kruising van het spoor met de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude ongelijkvloers te maken. En omdat de N11 daar zeer dicht tegen het spoor aan ligt, wordt die kruising ook ongelijkvloers gemaakt. Het ontwerp hiervoor is al enige tijd geleden afgerond. In de komende periode wordt eerst nog een aantal onderzoeken geactualiseerd, waarna eind 2022 door gemeente Zoeterwoude het bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd.

Station Hazerswoude-Rijndijk
Een jaar geleden werden al de plannen goedgekeurd voor een nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk. De voorwaarde hierbij was wel dat de treinen voortaan vier keer per uur rijden. Nu deze volledige frequentieverhoging mogelijk is, kan het plan voor het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk en de maatregelen om het station in te passen worden uitgewerkt. ‘Er moet nog veel worden voorbereid en de uiteindelijke realisatie zal meerdere jaren in beslag nemen. Het is de ambitie van de betrokken overheden om alle maatregelen in 2026 te hebben gerealiseerd,’ aldus de Provincie.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:47

Fototentoonstelling War Silence geopend

LEIDEN - Locoburgemeester Abdelhaq Jermoumi heeft zaterdag de fototentoonstelling War Silence geopend. De tentoonstelling legt een link tussen de oorlogshandelingen in Georgië begin jaren ’90 en nu in Oekraïne.

Algemeen 6 aug. 2022 09:26

Luciano treedt in voetsporen van broer Mart Hoogkamer

LEIDEN – De Leidse volkszanger Luciano Vermeer (19) heeft zijn nieuwe single ‘De Zon Schijnt’ uitgebracht. De single is geschreven tijdens een schrijverskamp in Landgraaf. Dit is het eerste nummer dat uitkomt en er liggen er nog een aantal klaar. Het schrijversteam schreef eerder al voor onder andere Miss Montreal, Flemming, Mart Hoogkamer en Gers Pardoel.

Studentenvereniging 6 aug. 2022 00:00

Juni concerten

Collegium Musicum vierde haar lustrum in de Stadsgehoorzaal!

Algemeen 5 aug. 2022 19:22

Ernstige aanrijding scooter op Marnixstraat in Leiden

LEIDEN - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag rond 18:00 uur gealarmeerd voor een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder aan de Marnixstraat in Leiden. De automobilist raakte de scooterrijder tijdens het uitparkeren. Wegens de ernst van de situatie werden een twee ambulance's en een traumahelikopter ter plaatse gevraagd.

Algemeen 5 aug. 2022 15:37

Tweede Amorphophallus titanum in bloei

LEIDEN - Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzepenisplant, in bloei te zien.Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.Wie de vorige gemist heeft, krijgt vandaag dus een herkansing. De bloei van Amorphophallus titanum is kort maar krachtig: na zo'n 48 uur stort de bloeiwijze weer in. Wanneer je interesse hebt ga dan zo snel mogelijk langs om de bloeiwijze te bewonderen, die uniek is vanwege zijn grote formaat en intense geur. Als de plant bloeit, verspreidt hij honderden meters in de omtrek een stank die aan rottend vlees doet denken. 

Algemeen 5 aug. 2022 14:05

Wibar organiseert Bierfestival op 13 augustus

LEIDEN – Op 13 augustus organiseert Wibar een bierfestival met 8 verschillende lokale brouwers, een Belgisch zuurbierspecialist en als vreemde eend in de bijt een natuurwijn en cider sommelier. Zowel het pand als de tuin worden ingericht als biergarten, iets wat Wibar al 3 maanden was in Coronatijd. Er is een muzikaal programma met zowel livebands als DJ’s.  Er is een aanbod van verschillende gerechten. Dit weekend is ook de afsluiting van de eerste periode dat Wibar open was na Corona. Daarna gaat het dicht om in september weer open te gaan met het clubseizoen.