Leiden zet stap richting aardgasvrije woningen

LEIDEN - Niet meer koken op gas. Met de plannen voor een nieuw lokaal energiebeleid komt dat dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders besloot dit in de ‘transitievisie warmte’ afgelopen dinsdag. In de visie op warmte staat hoe Leiden aardgasvrij kan worden. Ook staat beschreven hoe de Co2-uitstoot in de stad kan worden beperkt. De gemeente wil met diverse bronnen zorgen dat huizen worden verwarmd: met warmte uit water, uit de aardbodem en met restwarmte uit Rotterdam.

“Bij de uitgangspunten voor deze verduurzaming van warmte staat betaalbaarheid voorop”, zegt D66-wethouder Fleur Spijker. Er is alleen geen subsidie beschikbaar voor het aanpassen van woningen. De gemeente hoopt door minder energie te verstoken voor het water dat wordt gebruikt om huizen te verwarmen, te sparen op de energiekosten. Op die manier wil de gemeente het betaalbaar houden voor inwoners. Om de omschakeling, de warmtetransitie haalbaar en betaalbaar houden voor iedereen, wil het college Leiden voorbereiden op ‘midden-temperatuur’ warmteoplossingen, voornamelijk via warmtenetten. Terwijl de warmte van het water waarmee woningen verwarmd worden lager wordt, kan de temperatuur van de woning nog naar eigen voorkeur worden ingesteld. Met die midden temperatuur wordt wel energie bespaard.

In een aantal wijken wordt een begin gemaakt met de voorbereiding van de omschakeling van gas naar andere vormen van energie. Wethouder Fleur Spijker (Duurzame verstedelijking, Ruimte & Wonen energietransitie): “De Transitievisie Warmte geeft richting en laat tegelijkertijd ruimte aan verschillende warmteoplossingen. Wij denken hiermee een goede basis te leggen voor alternatieven voor aardgas en daarmee het reduceren van de CO₂-uitstoot in onze stad. Vorig jaar zijn we gestart met wijkgesprekken in samenwerking met Leidse Gesprekken. Ook bij het vervolg blijven we in gesprek met de wijk en de stad. We bekijken onder andere de mogelijkheden voor een burgerberaad. We hebben nog een lange weg te gaan, maar met deze Transitievisie onder de arm kunnen de eerste stappen naar een energieneutraal Leiden worden gezet.”

De gemeente wil initiatieven van bewoners om te verduurzamen ondersteunen, en zij zal komen met uitvoeringsplannen per wijk. Ook wil de gemeente voorkomen dat mensen in de kou komen te zitten, doordat zij hun energierekening niet kunnen betalen. In 2022 kunnen Leidse inwoners met een minimum inkomen en/of een woning met een WOZ-waarde tot 250.000 euro, een tegemoetkoming voor de energiekosten vragen bij de gemeente.

Wie meer wil weten over hoe woningen in de toekomst worden verwarmd kan de Transitievisie Warmte downloaden.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:36

Tijdens publiekssymposium staan Brein en Recht centraal

LEIDEN - Het Leiden Instituut voor Brein en Cognitie (LIBC) & de Gemeente Leiden organiseren op 16 september het jaarlijkse publiekssymposium. Centraal staat de relatie tussen brein en recht tijdens dit evenement. Sprekers uit zowel Leiden als verschillende andere universiteiten en instellingen, nemen de aanwezigen mee in de mogelijkheden en grenzen van het gebruik van informatie over het brein op te nemen beslissingen in de strafrechtspleging. Er wordt vanwege het maatschappelijk belang veel onderzoek gedaan naar deze onderwerpen. Dit onderzoek is onmiskenbaar van invloed op wetgeving en de praktijk van het strafproces.

Algemeen gisteren 06:16

DIOK Dames terug in de Ereklasse

LEIDEN - De dames van DIOK hebben zondag met 51-40 gewonnen van Lady Wasps uit Nijmegen. Met de winst zijn de dames kampioen geworden en promoveren ze volgend seizoen naar de Ereklasse van de Nederlandse rugby. In augustus start de pre-season. Het is voor de dames 8 jaar geleden dat ze in de Ereklasse speelden.

Algemeen gisteren 06:02

Nieuwe vouchers voor digitalisering

REGIO - Economie071 stelt opnieuw 50 vouchers beschikbaar voor digitalisering binnen het mkb. Met een voucher kunnen ondernemers uit de Leidse regio tot 1000,00 euro terugkrijgen van hun investering. De tweede ronde is iets naar voren gehaald, na het succes van de eerste ronde. De aanvragen uit de eerste ronde varieerden qua thema van digital marketing tot cyber security. Binnenkort worden de ervaringen van bedrijven uit de eerste ronde gedeeld. Als belangrijkste redenen voor deelname wordt genoemd: het besparen van tijd, het verlagen van kosten en omzetvergroting.

Algemeen 23 mei 2022 17:00

8e Ronde Subsidieregeling Sportstimulering afgerond

LEIDEN - De Stichting Sport in Beeld heeft gehoor gegeven aan de oproep van de subsidieregeling Sportstimulering. Zij bedachten een Urban Sports week en dienden een plan in en met succes. Stichting Sport in Beeld krijgt een bijdrage vanuit de subsidieregeling Sportstimulering om in 2023 een Urban Sports Week te organiseren.

Algemeen 23 mei 2022 16:10

Workshop: solliciteren op de overspannen arbeidsmarkt?

LEIDEN – Speciaal voor iedereen die werk zoekt of twijfelt over de stappen in zijn of haar loopbaan, organiseert Petra van der Vlugt (JobOn), samen met carrièrecoach -en trainer Alex Berendsen, het drieluik ‘Vind werk dat bij je past, zonder te solliciteren’ in Leiden. Tijdens deze serie ontdekken deelnemers wat voor baan zij willen, wat hen uniek maakt en hoe zij hun ideale baan bemachtigen. Deze training, bestaande uit 3 workshops, vindt plaats in het pand van Achmea te Leiden en start op woensdag 8 juni.

Algemeen 23 mei 2022 15:50

Leiden roept op: maak melding bij zien van eikenprocessierups

LEIDEN - De eikenprocessierupsen komen er weer aan. Daarom roept de gemeente Leiden haar inwoners op om meldingen te maken wanneer zij eikenprocessierupsen zien op plekken waar veel voorbijgangers zijn. ‘Gelukkig valt het in onze stad nog enigszins mee, omdat we niet veel eiken hebben’, schrijft de gemeente.