mboRijnland ontwikkelt online certificaat voor opleiding Orde en Veiligheid

LEIDEN – De opleiding Orde en Veiligheid van het mboRijnland heeft als eerst mbo-opleiding een vakspecifieke edubadge ontwikkeld. Edubadges zijn digitale certificaten waarmee studenten naast hun diploma of certificaat kunnen laten zien dat ze over extra kennis of vaardigheden beschikken, ook als deze niet direct gerelateerd zijn aan hun eigen opleiding. De onderwijsinstelling hoopt dat studenten zich met dit nieuwe certificaat kunnen onderscheiden op de arbeidsmarkt.

Deze vakspecifieke edubadge is ontwikkeld voor veiligheidsfouillering en het aanslaan van transportboeien. Volgens Irbis Wieffering, docent Orde & Veiligheid én ontwikkelaar van deze edubadge, worden deze vaardigheden niet getoetst tijdens het examen. ‘Vanuit het werkveld is steeds meer vraag naar deze vaardigheden voor beveiligers, in gevangenissen bijvoorbeeld maar óók voor persoonsbeveiligers. Gezien de actuele ontwikkelingen in de beveiliging en moordaanslagen op advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries, wordt veel meer gevraagd van particulier beveiligers.’ Ze denkt dat er daarom grote behoefte is aan extra vaardigheden zoals het verzamelen van informatie, het houden van pre-observaties en het aanhouden van verdachten rondom hun woning.

Veiligheidsfouillering en het aanslaan van transportboeien horen daar ook bij volgens het mboRijnland. Daarom krijgen in Leiden alle eerstejaarsstudenten van deze beveiligingsopleiding les in deze vaardigheden. Het edubadges-programma is ontstaan toen het mboRijnland mogelijkheden zocht om 21-eeuwse vaardigheden van studenten te stimuleren en met déze nieuw ontwikkelde edubadge kunnen ook studenten van de Orde en Veiligheid opleiding nu laten zien op welk niveau ze het veiligheidsfouilleren en het aanslaan van transportboeien beheersen. De onderwijsinstelling hoopt dat de studenten die solliciteren voor een stage of vervolgopleiding bij de Politieacademie of de Marechaussee daarmee straks een streepje voor hebben op andere sollicitanten.

Het mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijlnland en huist 11 vestigingingen in zes verschillende steden, waaronder Leiden. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt mboRijnland ook Vavo (vwo, havo en vmbo-t voor volwassenen) en maatwerkcursussen voor medewerkers van bedrijven.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Burgemeester Lenferink leest voor aan kinderen KDC De Walnoot

LEIDEN - De kinderen van kinderdagcentrum (KDC) De Walnoot kregen donderdag een speciale gast. Burgemeester Henri Lenferink las de kinderen voor uit het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Dit was echter wel digitaal en op afstand vanwege de coronamaatregelen. ‘Het zou het leukste zijn als ik nu bij jullie op de bank zat’, aldus Lenferink.

Algemeen gisteren 15:33

HogeNood app helpt bezoekers binnenstad naar openbare toiletten

LEIDEN - De gemeente Leiden en het Centrummanagement Leiden hebben samen de beschikbaarheid, toegankelijkheid en vindbaarheid van de toiletvoorzieningen in de binnenstad onderzocht. ‘In de rapportage wordt een aantal quick wins benoemd die hebben geleid tot een verbetering, en vervolgstappen die het college voornemens is te zetten om blijvend te werken aan het verbeteren van de toiletvoorzieningen’, schrijft de gemeente.

Algemeen gisteren 15:24

Stichting Leidse Singelloop zoekt goede doelen

LEIDEN - Stichting Singelloop Leiden is op zoek naar goede doelen. Afgelopen twee jaar heeft het hardloopevenement niet kunnen plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar staat de 45e editie gepland op 22 april en het ziet er naar uit dat deze door kan gaan. Daarom zoekt de organisatie bij voorkeur goede doelen uit Leiden en omstreken. Een van de voorwaarden die de stichting stelt, is het kunnen aantonen van een concrete bestemming voor het geld. Daarnaast vinden zij affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud ook een belangrijk selectiecriterium.

Algemeen gisteren 11:30

VR rondleiding tijdens Online Open Dag mboRijnland

LEIDEN - Het mboRijnland organiseert op 5 februari een Online Open Dag voor toekomstige leerlingen. Op deze manier wil de school hen laten beleven hoe het is om bij het mboRijnland een opleiding te volgen. De docenten en studenten zitten vanaf 10.00 uur klaar om geïnteresseerden voor te lichten over verschillende opleidingen en vragen te beantwoorden.

Algemeen 26 jan. 2022 15:36

Leiden bouwt door: plannen Omega locatie Lammenschansweg liggen klaar

LEIDEN - Amper twee weken na de bekendmaking van het bouwproject 'De Premier' komt het Leidse college met een volgend bouwplan. Ontwikkelaar GREEN Real Estate heeft het plan om op de locatie van de AKB Longs fabriek een appartementencomplex met maximaal 114 woningen en 635 m2 bedrijfsruimte te realiseren. Een andere ontwikkelaar heeft op de naastgelegen locatie van Leen Bakker ook plannen voor herontwikkeling. Deze plannen zijn nog in een minder vergevorderd stadium.