mboRijnland ontwikkelt online certificaat voor opleiding Orde en Veiligheid

LEIDEN – De opleiding Orde en Veiligheid van het mboRijnland heeft als eerst mbo-opleiding een vakspecifieke edubadge ontwikkeld. Edubadges zijn digitale certificaten waarmee studenten naast hun diploma of certificaat kunnen laten zien dat ze over extra kennis of vaardigheden beschikken, ook als deze niet direct gerelateerd zijn aan hun eigen opleiding. De onderwijsinstelling hoopt dat studenten zich met dit nieuwe certificaat kunnen onderscheiden op de arbeidsmarkt.

Deze vakspecifieke edubadge is ontwikkeld voor veiligheidsfouillering en het aanslaan van transportboeien. Volgens Irbis Wieffering, docent Orde & Veiligheid én ontwikkelaar van deze edubadge, worden deze vaardigheden niet getoetst tijdens het examen. ‘Vanuit het werkveld is steeds meer vraag naar deze vaardigheden voor beveiligers, in gevangenissen bijvoorbeeld maar óók voor persoonsbeveiligers. Gezien de actuele ontwikkelingen in de beveiliging en moordaanslagen op advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries, wordt veel meer gevraagd van particulier beveiligers.’ Ze denkt dat er daarom grote behoefte is aan extra vaardigheden zoals het verzamelen van informatie, het houden van pre-observaties en het aanhouden van verdachten rondom hun woning.

Veiligheidsfouillering en het aanslaan van transportboeien horen daar ook bij volgens het mboRijnland. Daarom krijgen in Leiden alle eerstejaarsstudenten van deze beveiligingsopleiding les in deze vaardigheden. Het edubadges-programma is ontstaan toen het mboRijnland mogelijkheden zocht om 21-eeuwse vaardigheden van studenten te stimuleren en met déze nieuw ontwikkelde edubadge kunnen ook studenten van de Orde en Veiligheid opleiding nu laten zien op welk niveau ze het veiligheidsfouilleren en het aanslaan van transportboeien beheersen. De onderwijsinstelling hoopt dat de studenten die solliciteren voor een stage of vervolgopleiding bij de Politieacademie of de Marechaussee daarmee straks een streepje voor hebben op andere sollicitanten.

Het mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijlnland en huist 11 vestigingingen in zes verschillende steden, waaronder Leiden. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt mboRijnland ook Vavo (vwo, havo en vmbo-t voor volwassenen) en maatwerkcursussen voor medewerkers van bedrijven.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:47

Fototentoonstelling War Silence geopend

LEIDEN - Locoburgemeester Abdelhaq Jermoumi heeft zaterdag de fototentoonstelling War Silence geopend. De tentoonstelling legt een link tussen de oorlogshandelingen in Georgië begin jaren ’90 en nu in Oekraïne.

Algemeen 6 aug. 2022 09:26

Luciano treedt in voetsporen van broer Mart Hoogkamer

LEIDEN – De Leidse volkszanger Luciano Vermeer (19) heeft zijn nieuwe single ‘De Zon Schijnt’ uitgebracht. De single is geschreven tijdens een schrijverskamp in Landgraaf. Dit is het eerste nummer dat uitkomt en er liggen er nog een aantal klaar. Het schrijversteam schreef eerder al voor onder andere Miss Montreal, Flemming, Mart Hoogkamer en Gers Pardoel.

Studentenvereniging 6 aug. 2022 00:00

Juni concerten

Collegium Musicum vierde haar lustrum in de Stadsgehoorzaal!

Algemeen 5 aug. 2022 19:22

Ernstige aanrijding scooter op Marnixstraat in Leiden

LEIDEN - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag rond 18:00 uur gealarmeerd voor een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder aan de Marnixstraat in Leiden. De automobilist raakte de scooterrijder tijdens het uitparkeren. Wegens de ernst van de situatie werden een twee ambulance's en een traumahelikopter ter plaatse gevraagd.

Algemeen 5 aug. 2022 15:37

Tweede Amorphophallus titanum in bloei

LEIDEN - Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzepenisplant, in bloei te zien.Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.Wie de vorige gemist heeft, krijgt vandaag dus een herkansing. De bloei van Amorphophallus titanum is kort maar krachtig: na zo'n 48 uur stort de bloeiwijze weer in. Wanneer je interesse hebt ga dan zo snel mogelijk langs om de bloeiwijze te bewonderen, die uniek is vanwege zijn grote formaat en intense geur. Als de plant bloeit, verspreidt hij honderden meters in de omtrek een stank die aan rottend vlees doet denken. 

Algemeen 5 aug. 2022 14:05

Wibar organiseert Bierfestival op 13 augustus

LEIDEN – Op 13 augustus organiseert Wibar een bierfestival met 8 verschillende lokale brouwers, een Belgisch zuurbierspecialist en als vreemde eend in de bijt een natuurwijn en cider sommelier. Zowel het pand als de tuin worden ingericht als biergarten, iets wat Wibar al 3 maanden was in Coronatijd. Er is een muzikaal programma met zowel livebands als DJ’s.  Er is een aanbod van verschillende gerechten. Dit weekend is ook de afsluiting van de eerste periode dat Wibar open was na Corona. Daarna gaat het dicht om in september weer open te gaan met het clubseizoen.