Museum Volkenkunde eindigt op tweede plek bij de Museumprijs 2021

LEIDEN - Museum Volkenkunde is op de tweede plek geëindigd bij de VriendenLoterij Museumprijs 2021. In totaal haalden zij 37 procent van de publieksstemmen en eindigde daarmee vlak achter Kasteel Hoensbroek in Limburg, zij wonnen de wedstrijd met 41 procent van de stemmen. Ieder jaar heeft de Museumprijs een ander thema. Dit jaar stond de prijs in het teken van ‘Een digitaal verhaal’: welk museum onderscheidt zich door inzet van digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken? 

Donderdag werd de winnaar van de prijs bekend gemaakt via een live-verbinding vanuit de studio van het RTL programma Koffietijd. Dankzij het winnen van de prijs krijgt Kasteel Hoensbroek een bijdrage van 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren. Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij in samenwerking met de Museumvereniging deze prijs uit. Het is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland.

In 2020 heeft heeft het Leidse Naturalis Biodiversity Center gewonnen. Ook zij kregen een geldprijs van 100.000 euro, die is besteed aan hun droom: 'Een professionele studio waarmee we nog veel meer mensen kunnen bereiken. Zo brengen we onze onderzoekers tot in de huiskamer en het klaslokaal met hun kennis en verhalen die verwonderen en raken. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit!'. 

Dit jaar hebben in totaal 67.650 mensen hun stem uitgebracht. Het museum bedankt iedereen die op hen heeft gestemd. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Burgemeester Lenferink leest voor aan kinderen KDC De Walnoot

LEIDEN - De kinderen van kinderdagcentrum (KDC) De Walnoot kregen donderdag een speciale gast. Burgemeester Henri Lenferink las de kinderen voor uit het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Dit was echter wel digitaal en op afstand vanwege de coronamaatregelen. ‘Het zou het leukste zijn als ik nu bij jullie op de bank zat’, aldus Lenferink.

Algemeen gisteren 15:33

HogeNood app helpt bezoekers binnenstad naar openbare toiletten

LEIDEN - De gemeente Leiden en het Centrummanagement Leiden hebben samen de beschikbaarheid, toegankelijkheid en vindbaarheid van de toiletvoorzieningen in de binnenstad onderzocht. ‘In de rapportage wordt een aantal quick wins benoemd die hebben geleid tot een verbetering, en vervolgstappen die het college voornemens is te zetten om blijvend te werken aan het verbeteren van de toiletvoorzieningen’, schrijft de gemeente.

Algemeen gisteren 15:24

Stichting Leidse Singelloop zoekt goede doelen

LEIDEN - Stichting Singelloop Leiden is op zoek naar goede doelen. Afgelopen twee jaar heeft het hardloopevenement niet kunnen plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar staat de 45e editie gepland op 22 april en het ziet er naar uit dat deze door kan gaan. Daarom zoekt de organisatie bij voorkeur goede doelen uit Leiden en omstreken. Een van de voorwaarden die de stichting stelt, is het kunnen aantonen van een concrete bestemming voor het geld. Daarnaast vinden zij affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud ook een belangrijk selectiecriterium.

Algemeen gisteren 11:30

VR rondleiding tijdens Online Open Dag mboRijnland

LEIDEN - Het mboRijnland organiseert op 5 februari een Online Open Dag voor toekomstige leerlingen. Op deze manier wil de school hen laten beleven hoe het is om bij het mboRijnland een opleiding te volgen. De docenten en studenten zitten vanaf 10.00 uur klaar om geïnteresseerden voor te lichten over verschillende opleidingen en vragen te beantwoorden.

Algemeen 26 jan. 2022 15:36

Leiden bouwt door: plannen Omega locatie Lammenschansweg liggen klaar

LEIDEN - Amper twee weken na de bekendmaking van het bouwproject 'De Premier' komt het Leidse college met een volgend bouwplan. Ontwikkelaar GREEN Real Estate heeft het plan om op de locatie van de AKB Longs fabriek een appartementencomplex met maximaal 114 woningen en 635 m2 bedrijfsruimte te realiseren. Een andere ontwikkelaar heeft op de naastgelegen locatie van Leen Bakker ook plannen voor herontwikkeling. Deze plannen zijn nog in een minder vergevorderd stadium.