Museum Volkenkunde eindigt op tweede plek bij de Museumprijs 2021

LEIDEN - Museum Volkenkunde is op de tweede plek geëindigd bij de VriendenLoterij Museumprijs 2021. In totaal haalden zij 37 procent van de publieksstemmen en eindigde daarmee vlak achter Kasteel Hoensbroek in Limburg, zij wonnen de wedstrijd met 41 procent van de stemmen. Ieder jaar heeft de Museumprijs een ander thema. Dit jaar stond de prijs in het teken van ‘Een digitaal verhaal’: welk museum onderscheidt zich door inzet van digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken? 

Donderdag werd de winnaar van de prijs bekend gemaakt via een live-verbinding vanuit de studio van het RTL programma Koffietijd. Dankzij het winnen van de prijs krijgt Kasteel Hoensbroek een bijdrage van 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren. Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij in samenwerking met de Museumvereniging deze prijs uit. Het is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland.

In 2020 heeft heeft het Leidse Naturalis Biodiversity Center gewonnen. Ook zij kregen een geldprijs van 100.000 euro, die is besteed aan hun droom: 'Een professionele studio waarmee we nog veel meer mensen kunnen bereiken. Zo brengen we onze onderzoekers tot in de huiskamer en het klaslokaal met hun kennis en verhalen die verwonderen en raken. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit!'. 

Dit jaar hebben in totaal 67.650 mensen hun stem uitgebracht. Het museum bedankt iedereen die op hen heeft gestemd. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:47

Fototentoonstelling War Silence geopend

LEIDEN - Locoburgemeester Abdelhaq Jermoumi heeft zaterdag de fototentoonstelling War Silence geopend. De tentoonstelling legt een link tussen de oorlogshandelingen in Georgië begin jaren ’90 en nu in Oekraïne.

Algemeen 6 aug. 2022 09:26

Luciano treedt in voetsporen van broer Mart Hoogkamer

LEIDEN – De Leidse volkszanger Luciano Vermeer (19) heeft zijn nieuwe single ‘De Zon Schijnt’ uitgebracht. De single is geschreven tijdens een schrijverskamp in Landgraaf. Dit is het eerste nummer dat uitkomt en er liggen er nog een aantal klaar. Het schrijversteam schreef eerder al voor onder andere Miss Montreal, Flemming, Mart Hoogkamer en Gers Pardoel.

Studentenvereniging 6 aug. 2022 00:00

Juni concerten

Collegium Musicum vierde haar lustrum in de Stadsgehoorzaal!

Algemeen 5 aug. 2022 19:22

Ernstige aanrijding scooter op Marnixstraat in Leiden

LEIDEN - De hulpdiensten werden vrijdagmiddag rond 18:00 uur gealarmeerd voor een aanrijding tussen een automobilist en een scooterrijder aan de Marnixstraat in Leiden. De automobilist raakte de scooterrijder tijdens het uitparkeren. Wegens de ernst van de situatie werden een twee ambulance's en een traumahelikopter ter plaatse gevraagd.

Algemeen 5 aug. 2022 15:37

Tweede Amorphophallus titanum in bloei

LEIDEN - Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzepenisplant, in bloei te zien.Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.Wie de vorige gemist heeft, krijgt vandaag dus een herkansing. De bloei van Amorphophallus titanum is kort maar krachtig: na zo'n 48 uur stort de bloeiwijze weer in. Wanneer je interesse hebt ga dan zo snel mogelijk langs om de bloeiwijze te bewonderen, die uniek is vanwege zijn grote formaat en intense geur. Als de plant bloeit, verspreidt hij honderden meters in de omtrek een stank die aan rottend vlees doet denken. 

Algemeen 5 aug. 2022 14:05

Wibar organiseert Bierfestival op 13 augustus

LEIDEN – Op 13 augustus organiseert Wibar een bierfestival met 8 verschillende lokale brouwers, een Belgisch zuurbierspecialist en als vreemde eend in de bijt een natuurwijn en cider sommelier. Zowel het pand als de tuin worden ingericht als biergarten, iets wat Wibar al 3 maanden was in Coronatijd. Er is een muzikaal programma met zowel livebands als DJ’s.  Er is een aanbod van verschillende gerechten. Dit weekend is ook de afsluiting van de eerste periode dat Wibar open was na Corona. Daarna gaat het dicht om in september weer open te gaan met het clubseizoen.