Stadhuis Leiden krijgt nieuw Binnenhof

LEIDEN - Dinsdag hijst een kraanmachine de beplanting voor de aanleg van de publiekstoegankelijke binnentuin 'Hof van Leiden' het stadhuis in. Dit doen zij om een duurzame en toekomstbestendige binnentuin in het stadhuis te creëren De werkzaamheden van aannemer Du Prie zijn naar verwachting vanaf 1 april 2022 klaar. 

In het hart van de tuin komt een tulpenboom die volgens de gemeente past bij de botanische geschiedenis van Leiden. 'De vaste beplanting bestaat uit een zorgvuldige selectie van planten en bloemen die in de verschillende jaargetijden andere kleuren vertonen en daarmee het hele jaar door voor een mooi beeld zorgen.', zegt Nikol Dietz van H+N+S+ Landschapsarchitecten. Om de tuin ook voor fauna interessant te maken, worden ecologische bomen zoals de Franse Esdoorn geplant. Ook worden diverse objecten in de tuin geplaatst, zoals ‘bijenpalen’ en dakpannen die een grote diversiteit aan bijen en insecten kunnen huisvesten.

Het regenwater wordt via ‘polderdaken’ op de balkons naar een tank in de tuin geleid. Deze tank is aangesloten op een irrigatiesysteem zodat in droge dagen de tuin toch besproeid kan worden. Zo worden de planten via een duurzame manier van water voorzien. 'Ons idee is om een toegankelijke plek waar inwoners en medewerkers van de gemeente kunnen wandelen, zitten en afkoelen in de zomer aan de stad toe te voegen. Daarnaast zorgt de tuin ook voor een aangenaam binnenklimaat in het stadhuis zelf.', aldus Dietz.

Als de werkzaamheden klaar zijn heeft de gemeente drie maanden nodig voor de verhuizing en de inrichting. Naar verwachting zullen zij het stadhuis in de zomer van 2022 in gebruik nemen. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:24

Stadsgehoorzaal zet in op duurzaamheid met zonnepanelen

LEIDEN - De directeur van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal Irene Pronk en wethouder Fleur Spijker gaven 27 januari het startsein voor de montage van zonnepanelen op het dak van de Stadsgehoorzaal. De zonnepanelen zijn eerder al op het dak gehesen en worden deze week gelegd. Naar verwachting zijn de werkzaamheden 1 februari klaar.

Algemeen vandaag 10:00

Burgemeester Lenferink leest voor aan kinderen KDC De Walnoot

LEIDEN - De kinderen van kinderdagcentrum (KDC) De Walnoot kregen donderdag een speciale gast. Burgemeester Henri Lenferink las de kinderen voor uit het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Dit was echter wel digitaal en op afstand vanwege de coronamaatregelen. ‘Het zou het leukste zijn als ik nu bij jullie op de bank zat’, aldus Lenferink.

Algemeen gisteren 15:33

HogeNood app helpt bezoekers binnenstad naar openbare toiletten

LEIDEN - De gemeente Leiden en het Centrummanagement Leiden hebben samen de beschikbaarheid, toegankelijkheid en vindbaarheid van de toiletvoorzieningen in de binnenstad onderzocht. ‘In de rapportage wordt een aantal quick wins benoemd die hebben geleid tot een verbetering, en vervolgstappen die het college voornemens is te zetten om blijvend te werken aan het verbeteren van de toiletvoorzieningen’, schrijft de gemeente.

Algemeen gisteren 15:24

Stichting Leidse Singelloop zoekt goede doelen

LEIDEN - Stichting Singelloop Leiden is op zoek naar goede doelen. Afgelopen twee jaar heeft het hardloopevenement niet kunnen plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar staat de 45e editie gepland op 22 april en het ziet er naar uit dat deze door kan gaan. Daarom zoekt de organisatie bij voorkeur goede doelen uit Leiden en omstreken. Een van de voorwaarden die de stichting stelt, is het kunnen aantonen van een concrete bestemming voor het geld. Daarnaast vinden zij affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud ook een belangrijk selectiecriterium.

Algemeen gisteren 11:30

VR rondleiding tijdens Online Open Dag mboRijnland

LEIDEN - Het mboRijnland organiseert op 5 februari een Online Open Dag voor toekomstige leerlingen. Op deze manier wil de school hen laten beleven hoe het is om bij het mboRijnland een opleiding te volgen. De docenten en studenten zitten vanaf 10.00 uur klaar om geïnteresseerden voor te lichten over verschillende opleidingen en vragen te beantwoorden.